Bogenšperk so hoteli razvrednotiti

Dolenjska je prepoznavna tudi kot dežela gradov. Nekateri izmed njih, kot so Otočec, Sevnica, Mokrice, Metlika in Kostanjevica, so lepo obnovljeni in funkcionalni, večina pa jih vidno propada ali pa so ostale samo še ruševine. Tudi grad Bogenšperk v občini Šmartno pri Litiji sodi med zgledno urejene in vzdrževane grajske stavbe. Ta čudovita zgradba, v kateri je polihistor Janez Vajkard Valvasor ustvaril svoja vrhunska dela, se je že pred leti imenovala Javni zavod Bogenšperk. Ta je uspešno upravljal z bogato baronovo kulturno dediščino.

Grad Bogenšperk.

Kar na lepem pa se je šmarski župan Rajko Meserko s svojimi somišljeniki spomnil, da bi Javni zavod Bogenšperk občina ukinila in ga preimenovala v Pungrt, po tamkajšnji športni dvorani. Župan Meserko je ta odlok podprl z utemeljitvijo, da ta prinaša rešitve, ki bodo ob ustrezni reorganizaciji pripomogle k novemu zagonu in razvoju zavoda. Proti predlogu občine Šmartno pri Litiji, ki bi bistveno razvrednotil pomen in poslanstvo gradu Bogenšperk, se je učinkovito in argumentirano uprla stroka.

V etnografskem, narodnem in tehničnem muzeju so opozorili, da drastično krčenje muzejskega programa s prelivanjem namenskega denarja davkoplačevalcev na druga zasebna področja ni sprejemljivo. S tem bi bilo ogroženo delo pri projektu Valvasorjevega središča, ki je projekt nacionalnega pomena in v katerega je bilo vloženo že veliko javnega denarja. Navsezadnje je bilo sporno tudi ime načrtovanega novega javnega zavoda Pungrt, ki je bolj kot za zavod primerno za trženja sadjarstva. Na koncu je prevladala zdrava pamet in vse je ostalo tako, kot je bilo.

Novemu staremu Javnemu zavodu Bogenšperk so občinski svetniki dodatno oddali v upravljanje še kulturni dom Šmartno in turistično-informacijski center, zavod pa bo po novem izdajal tudi občinsko glasilo, ki so ga poimenovali Krajevne novice.

(Vir : Delo)

Franci Koncilija

Dodaj odgovor