Umetnica Laurie Anderson iz ZDA

V ponedeljek, 5. junija 2023, na njen rojstni dan, je v Slovenijo že tretjič prišla Laurie Anderson, ki velja za ikono popartovske avantgarde in pionirko elektronske glasbe. Nastopila je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Laurie Anderson je vizualna umetnica, komponistka, pesnica, fotografinja, režiserka, elektronska umetnica, vokalistka in instrumentalistka. 

Pionirka avantgardne umetnosti Laurie Anderson živi in ustvarja v New Yorku. Njen novi projekt Let X=X temelji na zgodbah in zunajserijskih  vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu je dodala nove skladbe. Od leta 2008 je bila poročena s pokojnim  legendarnim ameriškim rokovskim glasbenikom Loujem Reedom,  sedaj pa pri svojih 76. letih, še vedno neumorno ustvarja in hodi na turneje in gostovanja. Je kritična pripovedovalka zgodb in nastavlja ogledalo družbi, pa ne na revolucionarno neposreden način, temveč skozi subtilne uglasbene pripovedi, satire, kjer je nežna, ogorčena in hkrati vzhičena nad lepoto življenja, vedno s pogledom naprej in močno vizionarsko govorico o svetovih, ki bi jih lahko živeli vsi ljudje…

Laurie Anderson z možem, slavnim glasbenikom Loujem Reedom, novembra leta 2011, slabo leto in pol, preden je umrl.

»Pred kratkim sem razmišljala o delu kot elementu naše hiper-posredovane kulture, kjer moraš vsako stvar, ki jo narediš, komentirati: Nenehno se ocenjuješ v tej samoustvarjeni kulturi nadzora, v kateri smo. Utrujajoče je. Nisem umetnica, ki želi spremeniti svet. Nočem biti tovrstna misijonarka, svet mi je preprosto všeč,« je o svojem delu in življenju zapisala umetnica Laurie Anderson.

Fotografije so s spleta.

Viri: STA, Delo in Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti