Prejemnik nagrade lastovka, Slovenec Vincenc Gotthardt iz Celovca

Letos je Uredništvo za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija, razpisalo že 31. natečaj za kratko zgodbo v sklopu programa Ars. Na razpis je prispelo 360 zgodb, strokovna žirija, v sestavi Primož Vitez, Tina Kozin in Aljaž Krivec, pa je za najboljšo izbrala zgodbo Pod barvami na sliki, ki jo je napisal koroški Slovenec Vincenc Gotthardt iz Celovca. Nagrado lastovka so podelili v četrtek, 15. septembra 2022, na ljubljanskem gradu. Nagrajena zgodba je po oceni žirije pretresljivo besedilo o človeškem staranju in spominu. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - KRONIKA\7 - ČRNEČA VAS\ARSOVA LASTOVKA - GOTTHARDTU\FOTKE\FOTKA - 2.jpg
C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - KRONIKA\7 - ČRNEČA VAS\ARSOVA LASTOVKA - GOTTHARDTU\FOTKE\FOTKA - 3.jpg

Vincenc Gotthardt (1964) je doma v Dulah v Ziljski dolini, v občini Šmohor, živi pa v Celovcu. Obiskoval je Slovensko gimnazijo. Od leta 1987 do leta 1990 je bil urednik tednika koroških Slovencev »Naš tednik«. Od leta 1991 dalje je urednik koroškega slovenskega tednika »Nedelja« in urednik mesečnih kulturnih prilog časopisa Nedelja. Nagrajenec pravi, da živi za slovenski jezik, »ki mu je velika srčna zadeva in mu je v veliko veselje v deželi, v kateri postaja vedno bolj tih in ponekod celo izginja«. Izdal je dve knjigi, z romanom Na drugem koncu sveta se je uvrstil med finaliste nominirancev za nagrado kresnik leta 2021.

Foto: MMC RTV SLO

Lanskoletni dobitnik Arsove lastovke Davorin Lenk, ki je na jubilejnem natečaju zmagal s kratko zgodbo Violina in žiletke.

Kot je zapisala žirija, je zgodba Pod barvami na sliki pretresljivo besedilo o staranju in spominu, odvija pa se v majhni vasi. Tretje osebni pripovedovalec postavlja v središče zgodbo glavnega junaka, ki ob motivu starih vrat domačije, s katerih se lušči barva, vzpostavlja zamejen in približan pogled na izginevanje. Široki plan predstavlja okolica domačije in vasi, ki počasi izginja, s tem pa zgodba poleg izrazito intimnega vpelje še družbeni komentar. Prepletanje obeh ravni pripovedi poteka na naraven način, s čimer zgodba uspešno prikazuje prepletenost protagonista z okoljem oziroma celo usode protagonista z usodo okolja. Izbrana kratka zgodba je kljub nekaterim močno poudarjenim metaforičnim elementom napisana v enakomernem ritmu, zaznamujeta pa jo tudi estetski jezik in presunljive podobe. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\2 - KRONIKA\7 - ČRNEČA VAS\ARSOVA LASTOVKA - GOTTHARDTU\FOTKE\66018554_fp-sm.jpg

Kulturnik in pisatelj Vincenc Gotthardt

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti