Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen 1805–1875), najpomembnejše mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti, je že meseca maja 2020 prejela ameriška pisateljica Jacqueline Woodson. Dobitnica Andersenove nagrade za ilustracijo pa je bila Albertine iz Švice. 

Po besedah predsednice žirije Junke Yokota obsega plodoviti pisateljski opus Jacqueline Woodson tako slikanice kot mladinsko leposlovje, za vsa njena dela pa so značilni liričen jezik in močni liki ter stalno prisoten občutek upanja. Leta 1990 je izšel njen knjižni prvenec »Last Summer With Maizon«, prva knjiga iz trilogije o prijateljstvu dveh deklet. Doslej je Woodsonova napisala že 33 knjig in 13 kratkih zgodb. Njihove teme segajo od rejništva do medrasnih odnosov ter od zlorabe drog do programa za zaščito prič, piše v utemeljitvi podelitve nagrade. Že leta 2016 je bila nominirana za Andersenovo nagrado, leta 2018 pa je prejela spominsko nagrado Astrid Lindgren – ALMA. V ožjem krogu letošnjih nominirancev za Andersenovo nagrado med pisatelji je bil tudi Slovenec Peter Svetina.

Peter Svetina

O ilustratorki Albertine pa je predsednica žirije Yokota povedala, da ustvarja knjige z več interpretativnimi nivoji in risbami, narejenimi z neskončno natančnostjo, živahnimi in polnimi humorja. Leta 2018 je bila Albertine med finalisti za Andersenovo nagrado.

Viri: Večer in STA, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti