V petek, 10. maja 2019, se na Dolenjskem in v Novem mestu na 143-letnico rojstva najimenitnejšega slovenskega pisatelja in dramatika Ivana Cankarja (1876–1918), ni spomnilo bog ve koliko kulturnikov in kulturnih ustanov.Razumljivo, saj je bilo ta dan v središču pozornosti odprtje uspešno prenovljenega Glavnega trga, kar je gotovo zelo pomembna pridobitev za mesto in ljudi.

    

Ivan Cankar res nima veliko povezave z Novim mestom in Dolenjsko, vendar bi se katera od kulturnih ustanov ali društev, da ne omenjam Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, s kakšno primerno simbolično prireditvijo lahko spomnila na ta dogodek. V drugih krajih je bilo drugače. V Cankarjevi rojstni Vrhniki je bila slavnostna akademija. Pod naslovom Umetniku v spomin pa so v sklopu Cankarjevega doma v Ljubljani na ploščadi ob Cankarjevem spomeniku, ki ga je izdelal kipar Slavko Tihec, pripravili tradicionalno slovesnost. Navsezadnje so tudi na Rožniku obudili spomin na Ivana Cankarja s prireditvijo z naslovom Cankar in Župančič na Rožniku.

Naj še spomnimo, da je lani Cankarjev dom s festivalom Cankar o Cankarju počastil 100. obletnico njegove smrti, kjer si je osrednjo gledališko koprodukcijo Pohujšanje v dolini šentflorjanski ogledalo okoli 20.000 gledalcev.

(Vir: Večer in Delo, fotografije so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

 

Kategorije: Zanimivosti