V novembrskem The New York Times, International Report je bil v rubriki »Umetnost in oblikovanje« objavljen zanimiv članek o ustvarjalni slikarski umetnosti Inuitov (Eskimov) v Kanadi. Članek je bil objavljen v časniku Nedeljnik v Beogradu. V prispevku, ki ga je novinarka Catherine Porter naslovila: »Prvi vtis lepote: Borba za obstanek na Arktiki«, je opisana nadarjena 28-letna Inuitska slikarka Ulusi Saila, ki živi v mestecu Cape Dorset v Nunavutu ob zalivu Hudson Bay.

                    

Naselje Cape Dorset je nekakšno središče, »Inuit Art Capital«, pravi sinonim za inuitsko umetnost, nahaja pa se okoli 2.300 kilometrov severno od Toronta, kjer živi Eskimka Ulusi Saila. Nova zvezda kanadskega umetniškega sveta razstavlja svoje umetnine v Galeriji lepih umetnosti v Torontu. Svojo priljubljenost je Ulusi Saila dosegla s slikami, na katerih predvsem z močnima rdečo in oranžno barvo upodablja inuitske pokrajine. Likovni kritiki izrekajo Ulusi Saili laskave pohvale.

       

Mestece Cape Dorset ima okoli 1.400 prebivalcev, a kljub cvetoči tradiciji inuitske umetnosti je večina Inuitov še vedno socialno ogroženih, velik problem pa predstavljajo številni samomori med mladimi. Kanadska vlada pričakuje, da bi Inuiti v Cape Dorset zaradi cvetoče kulture vendarle morali živeti bolje. V mestu so zgradili nov kulturni center, simbol tega uspeha, kjer so ateljeji in galerijski prostori. V mestu sta tudi hotel in zdravstveni dom. Inuiti pa običajno ves zaslužek od prodaje svojih umetnin potrošijo za nakup alkohola in mamil …

Vir: Časnik Nedeljnik, Beograd, fotografije pa so iz časnika in s                spleta.

Prevedel in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti