Že sredi septembra letos so v znameniti dunajski Albertini odprli razstavo več kot dvesto del najpomembnejšega umetnika evropske renesanse. Razstavo so naslovili preprosto Albrecht Dürer (1471–1528), postavljena pa je že v sklopu praznovanj 550. obletnice Dürerjevega rojstva (1471–2021). Razstava bo odprta vse do 6. januarja 2020.

Znano je, da ima Albertina v stalni zbirki skupno 140 Dürerjevih risb in akvarelov. Med njimi najdemo tudi kultne umetnine, kot so Poljski zajec, Krilo zlatovranke, Roke v molitvi itd. Na razstavi so na ogled še številne druge slike iz drugih znanih evropskih muzejev, kot so Poklon Svetih treh kraljev, Sveti Hieronim in druge.

    

Albrecht Dürer je bil pravi virtuoz v različnih slikarskih tehnikah. Poleg množice slik in risb umetnikova zapuščina vsebuje tudi veliko spisov, umetniškoteoretskih besedil, pesmi, filozofskih esejev, potopisov, pisem …

            

   Zajec                                                                Martin Luther 

Dürer je bil umetnik in intelektualec, čigar delo ni temeljilo zgolj na spretnosti slikanja, temveč tudi na splošni izobrazbi. Bil je edinstven umetnik, ker je gledal naravo brez predsodkov in predvsem realistično.

Vir: Delo, fotografije so s spleta

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zanimivosti