Že v sredo, 19. junija 2019, je akademski slikar in član SAZU Andrej Jemec (roj. 29. 11. 1934) v ljubljanski AS Galeriji razstavil svoje najnovejše umetnine. Slikar Andrej Jemec velja za enega najpomembnejših likovnih ustvarjalcev sodobnega časa v slovenskem prostoru. Na razstavi so njegova najnovejša dela, ki so nastala od leta 2018 do danes.Slike se vsebinsko navezujejona segmente celotnega Jemčevega ustvarjalnega opusa. Slikar je razstavo naslovilVse, kar je. Slike 2018–2019.

Razstavo Jemčevih del je odprl naš predsednik akad. prof. dr. Milček Komelj, slikarjev dolgoletni prijatelj. V nagovoru je med drugim povedal:« Le zavest o skrivnosti neznanega nam kozmosa se mu potaplja v črnino, vendar pa umetnik v njem občuti in s prameni bele luči zasleduje tudi nenehen kozmični direndaj; v svoji odprtosti za življenje in za vse na svetu pa bi v slike najraje zajel kar vse, kar je, in to vse lahko v naslovu slike izenači tudi s svojo domovino, ki jo sicer simbolizira valovita slovenska zelenina, a kot domovanje človeštva tudi migetanje stvarstva v kozmosu. Že iz tega pa je razvidno, kako so mu slike v resnici narekovane in kako umetnik v bistvu enači besedni in svoj likovni jezik; sámo Besedo, kot je bila oznanjena na svetopisemskem začetku, pa mu pomeni svetloba – luč, ki mu oživlja barve in ki se je že na njegovih prvih osebnostno razpoznavnih delih slikovito prebijala skozi prepreženost abstrahirano naslikane temine gozdnega vejevja…«

Likovni kritiki so prepričani, da je Andrej Jemec eden najpomembnejših likovnih ustvarjalcev sodobnega časa pri nas. Po duši je liričen, hkrati pa precej družbeno angažiran. Njegove risbe zgovorno pričajo o današnjem času in prostoru, v katerem živimo. O tem nam govorijo tudi naslovi del, ki gledalca spodbudijo k razmisleku o sodobnih družbenih vprašanjih. Ti naslovi so:Oblaki dima – Evropi gori pod nogami, Moja domovina – kako naslikati vse, kar je, Sledi nasilja je zabrisal čas itd. Pri tem je zanimivo, da vsaka slika gledalca nagovori in mu omogoči, da ji prisluhne, da vstopi vanjo, da začuti, kaj mu želi povedati, sporočiti, četudi gre za še tako izključna slikarjeva notranja doživetja. Razstava v AS Galeriji tako potrjuje, da je Jemec slikar, umetnik geste in mojster barv, kjer izrazito izstopajo osnovne barve, kot so rdeča, rumena, modra in druge.

Na odprtju razstave je Petra Bizilj Silva, kustosinja AS Galerije, poudarila, da Jemčev svet ni svet podob in opisov, ampak svet občutij, emocij, ki so znotraj njega in jih deli s svetom. Njegova umetnost nosi jasno sporočilo, ki kljub vsem tegobam tega sveta človeku prinaša upanje za svetlejšo prihodnost.

 (Vir: Wikipedija, fotografije pa so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

 

Kategorije: Zanimivosti