SLIKA SV. HIERONIMA, SLOVANSKEGA ROJAKA, RAZSTAVLJENA V NEW YORKU

Ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija je Metropolitanski muzej v New Yorku pripravil prestižno svetovno retrospektivno razstavo. Med drugimi muzeji so bili v New York povabljeni tudi vatikanski muzeji, ki so se odločili, da razstavijo sliko Sv. Hieronim moli v divjini.

Sv. Hieronim (347–420) je bil duhovnik, teolog, apologet, biblicist in prevajalec. Velja za enega izmed štirih velikih cerkvenih učiteljev, med kateresodijo še sv. Gregor Veliki, sv. Avguštin in sv. Ambrož. Sv. Hieronim je najbolj znanpo tem, da je judovsko Sveto pismo iz hebrejščine in aramejščine prevedel v latinski jezik in tako ustvaril prevod,ki so ga kasneje imenovali Vulgáta. Že pred tem pa so v Aleksandriji (v 1.–3. stol. po Kr.) prevedli hebrejsko SZ v grški jezik za Jude, ki so živeli v diaspori in niso več znali hebrejščine. Ta prevod se imenuje Septuaginta.Sv. Hieronim je bil potomec ilirskih prednikov in je kot kozmopolit z izrednim znanjem gotovo na svoj način veliko prispeval in že takrat soustvarjal bodočoevropsko in svetovno kulturo. Rodil se je v mestu Stridon, ki je ležalo na danes neznani lokaciji, nekje v trikotniku Reka-Trst-Postojna. Hrvati ga imajo za velikega Dalmatinca, še posebej zato, ker je pisal tudi v glagolici, Slovenci pa trdimo, da je »naše gore list«.

   Vatikanski muzej    

Na umetniški sliki Sv. Hieronim moli v divjini je upodobljen kot starec, suh, brezzob, ogrnjen samo s platnom, ko kleči v votlini s kamnom v roki, s katerim se trka po prsih v znak iskrenega kesanja, ob nogah pa mu leži pokoren kralj živali – lev. Na sliki piše: »Parce mihi, Domine, quiaDalmata sum«(»Usmili se me Gospod, ker sem Dalmatinec«).Ponazoritevsvetnikovega duhovnega stanja na umetnini je odraz njegove neomajne vere v Galilejca, Nazarečana Jezusa Kristusa, da je božji Sin, da bi Hieronim lahko sprejel in živel Njegovo navodilo, da »ni nihče prerok v svojem kraju«(Nemo prophetain patria), prim. Jn 4,44

Metropolitanski muzej v New Yorku

(Vir: Jutarnji list, fotografije so s spleta)

Prevedel in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor