VIDKA KUSELJ JE PREDSTAVILA SVOJO KNJIGO ZDAJ SEM TVOJA MOJA

Že 17. junija letos je bila na povabilo Valvasorjeve knjižnice Krško v nabito polni sprejemnici knjižnice predstavitev knjige Zdaj sem tvoja Moja avtorice Vidke Kuselj. Pisateljica je umirjeno in preprosto, vendar globoko doživeto in izpovedno predstavila svojo knjigo, v kateri je zapisala pretresljivo zgodbo o moževi bolezni, ki je tako boleče zarezala v njuno skupno življenje.

Pogovor z avtorico je vodila Martina Žerjav, ki se v Domu starejših občanov Krško že vrsto let posveča bolnikom z demenco in njihovim svojcem. Zato dobro pozna stiske in težave, ki sta jih v raznih fazah neozdravljive Alzheimerjeve bolezni morala premagovati tudi Vidka in njen mož Jožko. Drobna knjižica je obogatena z izvirnimi Vidkinimi pesmicami, ki so jih rodili posamezni čustveni trenutki, likovno pa je opremljena z zamegljenimi odsevi podob Vesne Zakonjšek. Gospa Vidka je priznana mojstrica besede z globoko izpovedno močjo, kar je čutiti tudi v knjigi, kjer preprosto, vendar nazorno predstavi vsa svoja doživetja, ki se lepo zlivajo v celoto. Za prisrčno vzdušje na predstavitvi knjige je poskrbela Stanka Macur, ki je doživeto prebrala nekaj Vidkinih pesmi.

Človeka vedno presune spoznanje, kako globoka, brezpogojna in predana ljubezen je povezovala oba, da je v težki preizkušnji bolezni lahko rodila toliko potrpljenja, samopremagovanja in tenkočutne predanosti drug drugemu. Poleg osebne izpovedi ima knjižica neprecenljivo vrednost tudi zaradi natančnih opisov poteka moževe bolezni, kar bo vsem, ki se bodo morda srečali z demenco, v veliko pomoč in tolažbo. Številni udeleženci lepega dogodka so bili dokaz podpori Vidkine neomajne ljubezni, ob odhodu pa je vse preveval vihar občudovanja, sočutja in globokega spoštovanja.

Margareta Marjetič

(Foto: M. Mirt)

Kategorije: Zanimivosti