CANKARJEVA SKODELICA KAVE MALO DRUGAČE

V Trubarjevi hiši literature, ki stoji v Stritarjevi ulici v Ljubljani, so v ponedeljek, 22. oktobra 2018, podelili nagrado Kristine Brenkove. Prejel jo je Peter Škerl za ilustracije v slikanici z znamenito Cankarjevo črtico Skodelica kave, ki jo je izdala založba Miš.

Peter Škerl, slovenski ilustrator, slikar in oblikovalec, se je rodil leta 1973 v Ljubljani. Od leta 2002 ustvarja kot svobodni umetnik, ilustrira slikanice in knjige za otroke in mladino. Peter Škerl živi in ustvarja v Dolenjskih Toplicah.

Poleg Škerla sta posebni priznanji prejeli še dve avtorici. S priznanjem za inovativno interpretacijo otroške poezije so počastili Alenko Sottler, ki je ilustrirala slikanico Drobtine iz mišje doline. Ilustratorka Marta Bartol je prejela posebno priznanje za izvrstno slikanico brez besedila z naslovom Kje si?.

Znano je, da beseda bogati besedni zaklad, saj ko beremo, se nam v mislih ustvarjajo lastne slike. Ilustracija pa predlaga bralcu likovno estetiko in neguje občutek za lepo. Pomembno je, še posebej za mlajše bralce, ki imajo radi slikanice, da ilustracija razvija domišljijo in ustvarja nove ideje. Ko »beremo« ilustracije, sami oblikujemo zgodbo.

(Vir: Delo, fotografije so s spleta)

Povzel: Franci Koncilija

Dodaj odgovor