UMRL JE ALOJZ REBULA (1924 -2018)

Primorski dnevnik, ki izhaja v Trstu je že včeraj poročal, da je v 95. letu starosti v bolnišnici v Topolšici umrl slovenski pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec akademik Alojz Rebula.

Alojz Rebula se je rodil 21. 7. 1924 v Šempolaju pri Nabrežini na tržaškem Krasu v Italiji, kjer je preživel mladost. Šolal se je v Gorici in Vidmu, leta 1949 pa je diplomiral iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani. Kasneje je odšel v Rim, kjer je leta 1960 doktoriral z disertacijo o slovenskih prevodih Dantejeve Božanske komedije. Do upokojitve je stanoval na Opčinah pri Trstu, zadnja leta pa v Loki pri Zidanemu Mostu.  

Alojz Rebula spada med najpomembnejše sodobne slovenske avtorje. Po slogu je »realistični pisatelj filozofsko navdahnjene proze s simboličnimi in ekspresionističnimi prvinami. Svojo pripoved prepleta z esejističnim razpravljanjem in s premišljevanjem o narodnostnih, nravstvenih, ljubezenskih, umetniško-ustvarjalnih in političnih vprašanjih«, so o njegovem delu zapisali v založbi Mladinska knjiga. Rebula je v svoja dela zajel zlasti povojno problematiko slovenskih ljudi v Trstu in okolici, tegobe in bridko življenje kmečkega človeka, izobražencev in mladine, a tudi starejšega rodu, pri tem pa se je pokazal kot dovolj tenkočuten opazovalec in privlačen opisovalec narave, trpke lepote kraških pašnikov in gozdov.

Njegova bibliografija je obširna, pisal je pesmi, črtice, novele, dnevnike, radijske igre, eseje, romane, dramska besedila in potopise. Poleg literarnega ustvarjanja je bil prevajalec antičnih tekstov in Svetega pisma, v tuje jezike je prevedenih več njegovih del.

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada za roman V Sibilinem vetru, leta 1995 pa Prešernovo nagrado za svoj literarni opus. Od leta 2009 je bil redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Avtorica : Nina Vogrin

 

Kategorije: Zanimivosti