160-LETNICA ROJSTVA BELGIJSKEGA SLIKARJA IN GRAFIKA JAMESA ENSORJA (1860–1949)

13. aprila 2020 je minilo 160 let, odkar se je v Ostendeju rodil belgijski slikar in grafik James Ensor. Sodobniki so ga označevali za najpogumnejšega in najbolj drznega slikarja. Veljal je za izjemnega risarja in kolorista.

James Ensor je študiral na likovni akademiji v Bruslju. Od leta 1880 pa vse do leta 1917 je imel v domači hiši atelje, kjer je nastalo več njegovih mojstrovin. Prvič je razstavljal leta 1881. Kasneje se je ob risanju posvečal tudi glasbi. Ensor je začel slikati v impresionističnem slogu, kmalu pa je fauvistične elemente združil v močno ekspresiven, oseben, sarkastičen slog.

Najraje je slikal ljudi v maskah, okostnjake in ulične muzikante. Ustvarjal je namišljen svet, v katerem so se dogajale absurdne človeške komedije. Ni čudno, da je s svojim nadrealističnim in ekspresionističnim slikarstvom razburjal takratno javnost. Danes velja James Ensor za inovatorja umetnosti 19. stoletja, s čimer je pomembno vplival predvsem na predstavnike ekspresionizma in nadrealizma 20. stoletja.

Vir: Reporter, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor