UVOD

Ko so 27. marca 2020 gledališčniki praznovali svetovni dan gledališča, je v Kranju v 84. letu starosti umrla Alenka Bole Vrabec. V njenem obsežnem prevajalskem opusu so zlasti pomembni prevodi iz španske in južnoameriške književnosti. Bila je prepoznavna in uveljavljena gledališka igralka, režiserka in organizatorka kulturnega življenja.

KDO JE BILA ALENKA BOLE VRABEC?

  

Alenka Bole Vrabec se je rodila 14. 1. 1937 v Kranju, kjer je končala gimnazijo, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala primerjalno književnost, na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani pa dramsko igro. Med letoma 1961 in 1963 je bila članica Mladinskega gledališča v Ljubljani, pa v uredništvu radijskih iger Radia Ljubljana, kasneje pa je delala na Zvezi kulturnih organizacij (ZKO), nekaj let je bila direktorica Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, od leta 1999 do upokojitve 2005 pa je bila direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Linhartova dvorana Radovljica. V vseh nekrologih pa je bilo pozabljeno, da je Boletova domala desetletje delovala tudi v Novem mestu, kot ustanoviteljica in voditeljica Odra mladih.

Alenka Bole Vrabec je prejela vrsto imenitnih priznanj in nagrad, med njimi Sovretovo nagrado leta 1980 ter Župančičevo nagrado mesta Ljubljane za prevod romana Terra nostra Carlosa Fuentesa leta 1992. Leta 2017 je postala častna članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, za gledališko delo pa je med drugim prejela Severjevo in Linhartovo plaketo.

ODER MLADIH

  

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Alenka Bole Vrabec prišla v Novo mesto, kjer je v takratnem Prosvetnem domu, danes Anton Podbevšek Teatru (APT), ustanovila in uspešno vodila ODER MLADIH. To je bila takrat pomembna poživitev novomeške gledališke dejavnosti, saj novomeški gimnazijski maturanti, ki so v letih po drugi svetovni vojni tradicionalno vsako pomlad pripravili odmevno in zelo obiskano gledališko predstavo, že desetletja niso več nastopali v novomeškem kulturnem hramu. Hkrati pa je z novomeškega odra počasi odhajala legendarna povojna novomeška amaterska gledališka generacija, ki so jo sestavljali Polde Cigler, Jože Zamljen – Drejče, Riko Urh, Mica Šali, Staša Vovk, Milan Bratož in drugi.

ZAKLJUČEK

Alenka Bole Vrabec se je po prihodu v Novo mesto hitro in na številnih ravneh vključila v novomeško kulturno življenje. S svojim toplim in vedno vedrim razpoloženjem, predvsem pa s prešernim nasmehom je znala navduševati mlade za nastopanje v gledališču in še posebej na Odru mladih. Bila je odlična pedagoginja, delovna in vztrajna, hkrati pa neverjetno potrpežljiva, zato je bila za nas mlade tudi vzgojiteljica za življenje. Zato so bili z njo srečanja in predvsem vaje za gledališke predstave sicer naporni, a hkrati tudi vedno globoko doživeti.

Alenka, hvala za vse, kar si nam dala. Hvala za zgledno in optimistično življenjsko energijo, za učenje sprejemanja drugih in drugačnih ljudi. Hvala ti za podarjeno ljubezen do umetnosti, literature, gledališča, skratka za ljubezen do kulture v njenem najširšem pomenu besede. Alenka, počivaj v miru.

Viri: Dnevnik, Delo, Primorske novice in osebni arhiv, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Spominjamo se