Znameniti špansko-francoski slikar, grafik in kipar Pablo Ruiz Picasso je najslavnejši likovni umetnik 20. stoletja. Njegovo celotno ustvarjalno delo obsega okoli 50 tisoč slik, grafik in plastik. Skupaj z Georgesom Braquom je osnoval umetniško smer kubizem. Rodil se je 25. oktobra 1881v Málagi, obmorskem kraju v Španiji. Oče je bil slikar in učitelj risanja na umetniški šoli, ki je gojila tradicijo akademskega slikarstva 19. stoletja. Tako se je pod očetovim vodstvom mladi Picasso že pri sedmih leti začel učiti slikanja, kasneje pa se je vpisal na šolo za slikarsko umetnost. Pri petnajstih letih je imel nadarjeni Picasso že svoj prvi atelje.

Leta 1897 je Picasso kratek čas študiral na prestižni Kraljevi akademiji San Fernando v Madridu, kjer je rad obiskoval znameniti muzej Prado, v katalonski Barceloni pa se je veliko družil z avantgardnimi umetniki katalonskega modernizma. Tu je imel leta 1900 prvo razstavo. Jeseni istega leta je Picasso odpotoval v Pariz, kjer je bil navdušen nad impresionističnimi deli Paula Cezanna, Edgarja Degasa in Pierra Bonnarda. Od spomladi leta 1904 pa je živel na Montmartru v Parizu. V teh letih so na njegovo slikanje precej vplivala razmerja do številnih žensk. Njegova prva ljubezen je bila Fernanda Olivier, ki je postala njegova muza  za čas od leta 1905 do 1912, leta 1906 pa se je seznanil in spoprijateljil s slikarjem Henrijem Matissom. 

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\2023 - SVETNIKI - PRISPEVKI\4 - SVETNIKI - APRIL - 2023\15 - SVETI EZEKIJEL - 10. APRILA 2023\PICASSO - 50-LET SMRTI\FOTKA - 2.jpg
Avignonske gospodične

Že leta 1907 je naslikal znamenite Avignonske gospodične kot posledico navdušenja nad iberskim in afriškim kiparstvom. Tako je kmalu postal soutemeljitelj novega slikarskega sloga – kubizma, v katerem je stvarni svet razstavljen na osnovne geometrijske oblike (krogla, stožec, valj). 

C:\Users\uporabnik\Desktop\NM - ŠKOFIJSKA SPLETNA STRAN -PRISPEVKI\2023 - SVETNIKI - PRISPEVKI\4 - SVETNIKI - APRIL - 2023\15 - SVETI EZEKIJEL - 10. APRILA 2023\PICASSO - 50-LET SMRTI\FOTKA - 3.jpg
Guernica

Konec tridesetih let je po spletu okoliščin naslikal svojo najslavnejšo sliko Guernica. Slika je bila odgovor na grozote španske državljanske vojne, v kateri je podprl republikance. Tako je slika postala simbol trpljenja žrtev vojskovanja po vsem svetu. Ostal je v izgnanstvu, ker so republikanci izgubili državljansko vojno. Picassova zadnja retrospektivna razstava je bila ob njegovi 90- letnici, leta 1971, v Parizu v Louvru. 

Pablo Picasso je bil ustvarjalen do smrti, ko je pred petdesetimi leti, 8. aprila 1973 umrl, zadet od srčne kapi.

Fotografije so s spleta.

Vira: Svet 24 in Wikipedija

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Spominjamo se