V Knjižnici Mirana Jarca je bil 17. oktobra 2018 v soorganizaciji Zavoda Boter in knjižnice Večer ruske kulture, glasbe in kulinarike. Gostji večera sta bili Elena Lavrič in Sofya – Agnessa Yakuntsova, moderator pa Milan Stjepanović. Večer je obiskalo veliko Novomeščanov.

Elena Lavrič je doktorica slavistike (profesorica ruskega jezika in leposlovja), rojena v mestu Belgorod v Rusiji. Od leta 2010 živi v Novem mestu. Umetnica in glasbenica po duši je lani ustanovila Kulturno društvo Slovanski svet, v okviru katerega piše otroške pravljice.

Sofya – Agnessa Yakuntsova, rojena leta 2000 v mestu Novorossijsk v Rusiji (ob Črnem morju), živi in ustvarja v Ljubljani. Igra violino, pleše balet in ruske narodne plese, piše poezijo in prozo ter ilustrira Puškinove pravljice v verzih.

Elena je v svojem pričevanju predstavila utrinke iz bogate ruske kulture. Posebno mesto ima matrjoška, to je lesena figurica, ruska igrača in spominek. Gre za votli kipec deklice, ki se odpre, v njem je manjša votla deklica in notri še manjša itd… Praviloma mora biti v garnituri figuric najmanj pet, lahko pa jih je tudi več kot dvajset.

Kvas je ruska nizkoalkoholna pijača, katere glavne sestavine so kruh, moka, kvas in voda.Beseda je nanesla tudi na samovar, črni čaj, boršč in rusko vodko, ki pa je Elena ne mara.

Poudarila je svojo ljubezen do knjig in ruske literature, posebej do poezije Puškina, Jesenina, Majakovskega.

Kulturno društvo Slovanski svet je ustanovila z željo ohraniti, kar je prinesla s seboj iz Rusije, in dodati to, kar spoznava in pridobiva v Sloveniji, predvsem pa ohraniti slovansko kulturo, spoštovanje, vse dobro.

Sofya–Agnessa je občuteno in doživeto dodajala svoje glasbene kamenčke v mozaik večera. Z izbranimi skladbami je prijetno popestrila vzdušje. Izvedeli smo tudi, da si je dopisovala s pesnikom Tonetom Pavčkom, njegovo ženo, s pesnico Nežo Maurer, pesnikom Borisom A. Novakom in izdala že dve pesniški zbirki.

Večer je minil ob ogledu priložnostne razstave tradicionalnih ruskih spominkov ter pokušini izbranih sladic in kvasa.

Fotografiral je Franci Koncilija, avtorica prispevka pa je članica KDSŠ,

Danica Rangus

Kategorije: Zgodilo se je