UVOD

V novomeški tovarni zdravil Krka, najuspešnejši v MO Novo mesto in tudi v Sloveniji, so že od ustanovitve zavezani kulturi v najširšem pomenu te besede. Zato ni naključje, da so v sredo, 4. marca 2020, v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije v počastitev 100. obletnice slovenskega baleta uprizorili baletni koncert z naslovom Pas de deux, korak v dvoje. Z baletnim koncertom so baletni umetniki SNG Opera in balet Ljubljana prikazali odlomke najbolj znanih klasičnih baletov, pa tudi sodobnejše koreografije. Ob tej priložnosti so v Ločni, poleg upravne stavbe Krke, kjer sta desetletja dolgo živela novomeška baletna virtuoza Pia in Pino Mlakar, postavili razstavne panoje v spomin na njuno bogato umetniško pot. Panoje so postavili v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. Tako so tudi v Krki izkazali pozornost plesni umetnosti in njenim ustvarjalcem, ki s svojim umetniškim ustvarjanjem bogatijo slovensko družbo.

     

BOGAT KULTURNI PROGRAM

Program baletne predstave je sestavil Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, v sodelovanju z umetniškim vodjem Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Petrom Đorčevskim. Ljubitelji baleta so si v kratkih video zapisih lahko ogledali tudi delček opusa in mednarodnega ustvarjanja nestorjev slovenskega baleta Pie in Pina Mlakar, edinstvenega plesnega, koreografskega in življenjskega para, ki je slovenskemu baletu s 50 baleti, od tega 12 celovečernimi, vtisnil pomemben pečat. Krajše odlomke znanih klasičnih baletov so prikazali priznani baletni umetniki SNG Opera in balet Ljubljana. Nastopili so s suito Lok (Marin Ino in Filippo Jorio) in plesnimi odlomki iz baletnih stvaritev Giselle (Maria Pavlyukova in Filip Viljušić), Žar (Petar Đorčevski in Emilli Tassinari), Trnuljčica (Ana Klašnja in Kenta Yamamoto), Largo (Urša Vidmar in Filip Viljušić) in Labodje jezero (Nina Noč in Petar Đorčevski).

  

RAZSTAVNI PANOJI V SPOMIN PIE IN PINA MLAKARJA

V spomin na bogato umetniško pot zakoncev Mlakar smo v Krki v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije v bližini njunega doma postavili štiri razstavne panoje, na katerih smo s fotografijo in besedo predstavili njuno umetniško ustvarjanje in življenje. Avtorica razstave Danica Dolinar, diplomirana muzikologinja, strokovnjakinja za baletno umetnost in članica Društva baletnih umetnikov Slovenije, ter arhitektka in oblikovalka razstav Mojca Turk, ki je eksponate oblikovala, sta imenitno ujeli duh življenja in plesa znamenitih slovenskih in novomeških umetnikov.

   

Simona Gorjup, Služba za odnose z javnostmi, Krka d.d. Novo mesto

Kategorije: Zgodilo se je