V Novem mestu se že šestnajsto leto zapored odvijajo Novomeški likovni dnevi, ki jih je organizator, Dolenjski muzej Novo mesto, 16. junija predstavil na novinarski konferenci. Projekt, katerega pokrovitelj je Mestna občina Novo mesto, je tokrat privabil sedem akademskih likovnikov, ki so ustvarjali v Jakčevem domu. Njihove stvaritve so bile v soboto, 20. junija 2020, ob 20. uri v sklopu Poletne muzejske noči predstavljene na letošnji razstavi.

Na novinarski konferenci so že pred časom predstavili letošnje goste – likovne ustvarjalce na 16. Novomeških likovnih dnevih, ki so prišli v Novo mesto z vseh koncev Slovenije. To so bili: Nina Čelhar, Vesna Drnovšek, Zdenko Huzjan, Erik Mavrič, Borut Popenko, Vlado Stjepić in Borko Tepina, ki so se za čas likovne kolonije povečini preselili v Novo mesto in ustvarjali pod mentorstvom Roberta Lozarja.

Kurator razstave in vodja kolonije Robert Lozar je po petnajstih letih nasledil idejnega vodjo Janka Orača, želja direktorice Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasne Dokl Osolnik pa je, da bi kolonija tudi v naslednjih letih potekala uspešno kot do zdaj. K uspehu prispeva tudi dobro sodelovanje Dolenjskega muzeja z novomeško občino, ki umetnikom omogoča odlične pogoje za delo. Direktorica Doklova je še povedala, da Dolenjski muzej iz minulih kolonij hrani zbirko 120 likovnih del, kar še dodatno bogati muzejsko zbirko umetniških slik. Projekt podpira tudi novomeški župan Gregor Macedoni, ki verjame, da je že postal del novomeške kulturne tradicije, ki deluje na visoki profesionalni ravni, podobno kot so pred sto leti, leta 1920, ustvarjali in razstavljali kulturniki takratne novomeške pomladi.

Na otvoritveni slovesnosti se je zbralo veliko ljudi, ki so si z zanimanjem ogledali razstavljene slike, prisluhnili so bogatemu kulturnemu in glasbenemu programu ter nagovoru, ki ga je imel podžupan Bojan Kekec.

Fotografije: Boštjan Pucelj, Dolenjski muzej in Franci Koncilija

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je