V sredo, 12. junija 2019 zvečer, so na vrtu Plečnikove hiše v Trnovem slavnostno podelili Župančičeve nagrade za leto 2019, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico našega mesta in s svojo vrhunskostjo odmevajo tudi v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru.

  

Nagrado za življenjski opus je prejela velika dama slovenske ilustracije, akademska slikarka Marlenka Stupicaumetnica, ki je povzdignila slovensko knjižno ilustracijo na svetovno raven. Marlenka Stupica že desetletja neprekinjeno soustvarja trdno jedro slovenske ilustracije, v katerem se na svojevrsten način zrcali moderno slikarstvo. S svojimi likovnimi upodobitvami je zaznamovala sleherno otroštvo in mladost na Slovenskem, pa naj gre za mnogokrat ponatisnjene knjige Rdeča kapica, Pika Nogavička, Grdi raček, Palčica, Krojaček Hlaček, Zvezdni tolarji, Pastir idr. ali pa njeno antologijo Drevo pravljic, pravo zakladnico njenih umetnin, ki odpirajo vrata v svet domišljije, lepote in brezčasnosti.

   

Župančičeve nagrade so prejeli še baletna plesalka in koreografinja Sanja Nešković Peršin za koreografijo baletnega večera Kompozicija,pianist in pedagog Bojan Gorišek za opus zvočnih monografij sodobnih skladateljev ter režiserka in scenaristka Urša Menart za celovečerni prvenec Ne bom več luzerka.

(Vir: Wikipedija in Delo, fotografije pa so s spleta)

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je