Pisateljica Barica Smole, članica KD Severina Šalija, je dobitnica Trdinove nagrade za leto 2016.

Na dan praznika Mestne občine Novo mesto so na slavnostni akademiji v Kulturnem centru Janeza Trdine podelili občinske nagrade in priznanja za preteklo leto.
Priznanje MO Novo mesto so prejeli: Gimnazija Novo mesto, Škofija Novo mesto in prostovoljka Anica Korasa, nagrado MO Novo mesto učiteljica Zinka Muhič, športnik Primož Kobe in režiser Žiga Virc, Trdinovi nagradi pa Barica Smole in Marjan Hren. Častna občanka je postala upokojena novinarka Ria Bačer.

Barica Smole. (Foto: MiM)

Barica Smole, članica našega društva, je nagrado prejela za pomembnejše trajne uspehe na literarnem področju. V obrazložitvi piše:
Barica Smole je pisateljica s številnimi literarnimi nagradami na anonimnih literarnih natečajih, prevajalka, literarna kritičarka, esejistka, bila je tudi članica uredništva literarne zbirke Založbe Goga in glavna in odgovorna urednica revije Rast. Danes upokojena slavistka je med drugim dokončala nedokončan ali izgubljen del romana Josipa Jurčiča Janez Gremčič in zanj na anonimnem natečaju dobila prvo nagrado. Napisala je tudi štiri knjige kratkih zgodb (Katarina, Igra za deset prstov, Kamendan in Tri polovice jabolka) in roman Reka slezenove barve … 

Napisala je preko dvajset ocen knjig v različnih revijah in časopisih (tudi nekdanjih Književnih listih Dela, Ampak, Rast, Srečanja), okrog deset spremnih besed h knjigam, bila je sodelavka priloge 7D časopisa Večer, njene kratke zgodbe pa so bile objavljene tudi na Radiu Slovenija.”

Iz južnoslovanskih jezikov je prevedla osem knjig, njena dela pa so bila prevedena v italijanščino, slovaščino, srbščino in bosanščino.
“Barica Smole je s svojim kulturnim in bivanjskim modusom v mnogočem vezana na Novo mesto. V Novem mestu je predstavljala mnoge avtorje literarnih del. O kakovosti njenih del govorijo številne nagrade, recenzije uglednih recenzentov pa tudi uvrstitev v Rastočo knjigo leta 2014. Na Novo mesto jo vežejo otroška in gimnazijska leta, prva zaposlitev na Poklicni šoli v Novem mestu, pa tudi njeno kasnejše delovanje v Literarnem društvu Dragotin Kette, Kulturnem društvu Severin Šali, sodelovanje z revijama Rast in Park in Založbo Goga.
V času njenega urednikovanja v Založbi Goga je spodbujala ustvarjalce s področja Novega mesta in Dolenjske, da so izdali svoje prvence (Nejc Gazvoda, Matjaž Brulc, Stanka Hrastelj, Rasto Božič), priložnost za izdajo knjig pa so imeli tudi že uveljavljeni novomeški literarni ustvarjalci – na primer Milan Markelj in Marjanca Kočevar.”