Tretjega decembra, v spomin na rojstni dan najpomembnejšega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, na dan, ki mu rečemo tudi ta veseli dan kulture, ali dan odprtih vrat slovenske kulture, je bilo v Sloveniji več kot 300 različnih prizorišč odprtih obiskovalcem, ki so si jih lahko ogledali brezplačno. Tako je bilo tudi v Novem mestu. V četrtek, 5. decembra 2019, zvečer so v Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca Društvo Novo mesto, MO Novo mesto in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Novo mesto, pripravili odličen Večer poezije in glasbe. Večer je bil posvečen spominu na pokojno Stašo Vovk, veliko novomeško kulturnico. Na večeru se je zbralo okoli osemdeset ljubiteljev Prešerna in kulture.

 .  

Uvodoma je vse prisotne pozdravil predsednik Društva Novo mesto Tomaž Golob, na rog pa je dovršeno zaigral nadarjeni mladi glasbenik Jernej Slak, ki ga je na klavirju spremljala njegova mama, prof. Petra Slak. Uvod v večer je s predstavitvijo nastopajočih avtoric pesniških zbirk nadaljevala voditeljica večera Klavdija Kotar, ki je poleg Nine Kremžar, Nine Dragičević in Tatjane Pregl Kobe tudi brala svoje pesmi. Na koncu branja pesmi je Klavdija Kotar vse nastopajoče avtorice povabila h kratkemu pogovoru.

Nina Dragičević je povedala, da se še vedno počuti kot Novomeščanka, nagrade za knjižna dela pa razume po svoje. Nagrade sprejema precej ravnodušno, pomenijo pa ji veliko. Prejem nagrade sprejema kot sporočilo, da so nekateri pa vendarle prebrali njene pesmi in so tako z njo postali povezani.

Nina Kremžar se je nekako strinjala z mnenjem predhodne pesnice; za izdajo pesniške zbirke je po njenem mnenju potreben pogum, nagrada pa ji prav tako pomeni veliko.

Tatjana Pregl Kobe piše poezijo za odrasle, ne po naročilu ali celo za preživetje, ampak izključno iz sebe in za sebe, skratka iz notranjega vzgiba. Z žalostjo ugotavlja, da knjižne založbe izdajajo vedno manj kakovostnih pesniških zbirk.

Klavdija Kotar pa je povedala, da izhaja iz novomeške umetniške družine in da so bili njeni prijatelji in ljubimci vsi umetniki. Povedala je, da ji je literatura pomagala živeti in preživeti, še posebej pa ceni poezijo, ki ji pomaga, da je boljši človek. Prepričana je, da dandanašnji svet še kako potrebuje umetnost, ki je poleg znanosti najpomembnejša oblika razuma.

Po tem zanimivem razgovoru je rogist zaigral še eno skladbo, potem pa je sledila podelitev častnih članstev v Društvu Novo mesto, ki so jih prejeli Marjan Moškon, Marjan Lapajne in Matjaž Verbič. Priznanja so prejeli za zasluge za večjo prepoznavnost in ugled društva na širši ravni, podelila pa jim jih je častna članica Eva Simič. Po domala poldrugo uro dolgem večeru je sledilo prijetno druženje ob jedači in pijači, ki jo je pripravilo Gostišče na Trgu, Hiša kulinarike in turizma v Novem mestu.

Fotografiral in napisal:

Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je