Patti Smith (73), znamenita ameriška punk in rock pevka, je v torek, 26. novembra 2019, pred začetkom koncerta v Trstu v angleškem jeziku recitirala Kosovelovo pesem »Majhen plašč«. O tem dogodku najpomembnejši slovenski mediji, razen Primorskih novic, niso poročali.

Srečko Kosovel: MAJHEN PLAŠČ

Jaz bi hodil
v majhnem plaš
ču
besed.

Ali pod tem naj se skriva
topel, svetál svet.

Kaj je bogastvo?
Kaj je razkošje?

Zame je eno:
majhen plaš
č imam
in ta plaš
č ni nobenemu
podoben.

 KOSOVELOV NEMIRNI DUH

    

Avgust Černigoj, portret Srečka Kosovela

Je pa o čudovitem trenutku na Pattijinem koncertu v Trstu obširno poročal zagrebški Jutarnji list. Novinar Miljenko Jergović je v prispevku zapisal: »Rad imam Trst, še posebej jeseni, ko s Krasa zapiha burja in se mraz spusti do morja.« Jergović nadalje piše, da ta Kosovelova pesem sploh ni najlepša in najpomembnejša v njegovem pesniškem ustvarjalnem opusu, pa jo je Patti Smith vseeno izbrala in prebrala v angleškem prevodu … Pesem Majhen plašč je bila objavljena na 297. strani Kosovelove pesniške zbirke, ki jo je leta 2013 izdala Beletrina v Ljubljani. Znano je, da je Srečko Kosovel (1904–1926), lirični pesnik, avantgardist in eksperimentator v svojem kratkem življenju napisal veliko žanrsko različnih pesmi. Čeprav ni živel in ustvarjal v Trstu, je imel na to etnično tako raznoliko mesto kljub temu velik in vsestranski vpliv. Srečko Kosovel, piše novinar Jergović, se je še kot mladenič popolnoma predal viharjenju svoje dobe. To lahko razberemo iz njegovih pesmi, ki nam sporočajo njegovo življenjsko raznolikost in različnost njegovih pesniških osebnosti. Zanimivo je, kako v nadaljevanju Miljenko Jergović povezuje Kosovela z njegovim hrvaškim sodobnikom Antonom Brankom Šimićem – obema je bila skupna nemirna doba, kakor tudi duhovna prodornost, apartnost pesniških pojavov in drugo … Medtem ko je bil Šimić bolj tradicionalen, je bil Kosovel vedoželjen in se z duhom časa ni hotel pomiriti, ampak ga je hotel spremeniti. Oba sta bila zelo navezana na svoja domača kraja, ki sta ju v svojih pesmih strastno opisovala na način, ki je bil glede na njune racionalne književne predhodnike revolucionaren.

   

ZAKLJUČEK

Tudi če bi Srečko Kosovel živel dlje, ne bi imeli takšnega pesnika, kakršen nas danes navdušuje. Na svoje ustvarjalnosti je postal konstruktivist, prijatelj umetniškega genialca Avgusta Černigoja (1898–1985), slikarja, grafika, kiparja, ilustratorja in likovnega pedagoga, Tržačana, ki je narisal konstruktivističen portret Srečka Kosovela. Tudi Černigoj je bil Šimićev sodobnik, ki je umrl v Kosovelovi rodni Sežani. Na koncu prispevka je Jergović zapisal: »Tako sem srečen, ker je Patti Smith v Trstu pred množico udeležencev njenega koncerta v angleščini (zbirka Open – Odprto) prebrala Kosovelovo pesem Majhen plašč. Mati ameriškega, angleškega in svetovnega punka pač ni vedela, da je bil Srečko Kosovel, že davno pred njo, oče slovenskega punka!«

Vir: Jutarnji list (ZG), fotografije so s spleta

Zbral in prevedel: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je