Od srede, 27., do nedelje, 31. maja 2020, je potekal 25. festival slovenske literature, ki so ga poimenovali Slovenski dnevi knjige. Tokrat se je sejem zaradi zaostrenih razmer, ki so posledica pandemije koronavirusa, selil v virtualne svetove. V štirih slovenskih mestih, to je v Ljubljani, ki je Unescovo mesto literature, v Kopru, Celju in Novem mestu, pa so imeli knjižne tržnice v živo z imenom Sejem na zraku.

Po tem, ko so bile knjigarne zaprte in je prodaja lahko potekala samo preko spleta, smo dočakali čas, ko lahko dobre knjige spet kupujemo in se ob njih družimo. Sejem so pripravili kot odgovor na stanje, ki morda še nekaj časa ne bo dopuščalo večjih knjižnih sejmov in literarnih prireditev. »Ni samoumevno, da imamo dobre knjige in založbe, ki opravljajo svoje delo na visoki kakovostni ravni. Ohranimo jih lahko samo s kupovanjem in branjem knjig. To je tudi edina možnost za večanje vloge in pomena branja knjig, za držanje smeri, v katero hočemo,« je povedala Tina Popovič iz Ljubljane.

Dejstvo je, da so ob številnih virtualnih branjih in izmenjavanju različnih literarnih žanrov velik del programa namenili povezavi literarnih ustvarjalcev s tistimi, ki iščejo navdih med knjižnimi platnicami, tistimi, ki o njih razpravljajo, jih oblikujejo, in tistimi, ki jih navsezadnje tudi berejo. Festivalski program je z dopoldanskimi dogodki poskušal zajeti otroško in mladinsko literaturo, v popoldanskem času nagovoriti bolj zahtevne bralce ter literarno stroko, ob večerih pa so organizatorji v povezavi s partnerji poskrbeli tudi za lahko noč.

Fotografija: Franci Koncilija in s spleta.

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je