V petek, 7. septembra 2018, je v gostišču Na trgu potekalo šesto srečanje v klubu Kulturnega društva Severina Šalija. Kot po navadi je bila tudi tokrat pičla udeležba, vendar to ni pokvarilo prijateljskega vzdušja med prisotnimi. V prijetnem in zanimivem, poldrugo uro dolgem pogovoruso udeleženci izvedeli veliko zanimivega.

Franci Koncilija, ki je vodil srečanje, je po uvodnem pozdravu prisotne seznanil z organizacijo akademije in izdajo monografije ob 70-letnici predsednika KDSŠ akad. prof. dr. Milčka Komelja. V petek zvečer, 16. novembra 2018, na njegov rojstni dan, bo v atriju Knjižnice Mirana Jarca slavnostna akademija s predstavitvijo okoli 800 strani obsežne monografije z naslovom Milček Komelj. Življenje z umetnostjo. Moderatorja večera bosta dr. Ignacija Fridl Jarc iz Slovenske matice in prof. dr. Jožef Muhovič z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.Prihodnje leto načrtuje KDSŠ izdati knjigo pesnika Smiljana Trobiša, Komeljevo knjigo z didaktično vsebino Ko slike spregovorijo, namenjeno likovnim pedagogom in dijakom srednjih šol, in knjigo o Severinu Šaliju z naslovom Pesnik SeverinŠali, dokumenti, pričevanja in presoje.

V nadaljevanju so bili prisotni seznanjeni tudi s prizadevanji za izdajanje društvene revije Oddaljene bližine. Spregovorili so tudi o problematični uredbi EU glede varstva osebnih podatkov ter o pravilniku, ki določa čas predstavljanja donatorjev na društveni spletni strani. Udeleženci so se kritično odzvali na ugotovitev o pretirani razširjenosti in nedopustni rabi angleškega jezika na javnih prireditvah, v medijih in oglaševanju. KDSŠ se po določilih statuta zavzema za pravilno uporabo slovenskega jezika v pisni in govorni obliki in si bo vedno prizadevalo za lep slovenski jezik, zato je na to identiteto slovenskega naroda dolžno opozarjati vse odgovorne v lokalni skupnosti Mestne občine Novo mesto z županom mag. Gregorjem Macedonijem na čelu. 

Na koncu srečanja je Suzana Krvavica predstavila dva odmevna slovenska romana – Jančarjevo mojstrovino In ljubezen tudi ter presunljiv roman Vinka Möderndorferja Druga preteklost. Roman Draga Jančarja je letošnji dobitnik kresnika, dogajanje pa je postavljeno v pisateljev rodni Maribor med drugo svetovno vojno. Pred bralcem se odvijajo zgodbe ljudi, ki v tej zgodovinski blodnjavi človeštva skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Tudi Roman Druga preteklost je bil nominiran za kresnika, avtor Vinko Möderndorfer pa ga je na Novomeških poletnih večerih avgusta letos označil kot ljubezenski roman, katerega sporočilo je odpuščanje. Tudi v tem delu je osrednji dogajalni čas druga svetovna vojna in kaotičen čas po njej, zgodba pa se dogaja v fiktivnem kraju Dolina blizu večjega mesta na Štajerskem. Založba Goga, ki je roman izdala, je naslov in problematiko pokomentirala takole: »Kako pisati resnico o dogodkih, ki so bili že tolikokrat izrabljeni za politične slogane, se sprašuje pisatelj, ki se postavi na stran literature – preteklosti se lahko poklonimo in se je osvobodimo le tako, da se vživljamo v druge. In dobra literatura je najmočnejša učiteljica empatije.«

Pripravil:  Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je