ZANIMIV DOGODEK

Verjetno je mimo marsikoga od nas ušel lep dogodek, ki se je zgodil v Ljubljani v Švicariji 14. februarja 2021. Nekateri pa so morda vendarle imeli to srečo, da so prisostvovali Večeru z Manco Košir pred zasloni, v živo iz MGLC Švicarije. Manca Košir se je pogovarjala s Sašo Pavček o njeni novi pesniški zbirki Zastali čas, ki je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi. Pesmi v celoto povezujejo nežne ilustracije Mateje Kavčič. Gost prešernovsko uglašenega večera je bil tudi psihoterapevt in ljubitelj poezije Tomaž Flajs.

O SAŠI PAVČEK, HČERKI NAŠEGA DOLENJSKEGA ROJAKA TONETA PAVČKA

Saša z očetom

Mogoče ni prav splošno znano, da igralka Saša Pavček svoj osnovni poklic ves čas druži in prepleta s pisanjem, tudi poezije. Znano pa je, da ni samo dramska in filmska igralka, ampak tudi profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Doslej je odigrala več kot 120 gledaliških, filmskih in televizijskih vlog ter zanje prejela številne nagrade, tudi Borštnikov prstan. Naj omenim še knjižni prvenec dram in esejev Na odru zvečer in mladinski deli Zakaj je polje jezero ter Rumi in kapitan.

Pesniški zbirki Saše Pavček

Njen pesniški prvenec Obleci me v poljub, kije izšel leta 2010, opeva moč in nemoč ljubezenskega odnosa, v drugi pesniški zbirki Zastali čas panamenja svojo pesniško in človeško pozornost svojim dragim pokojnikom: očetu, mami, bratu, nonu, noni, prababici, igralskim kolegom … Ob tem se sprašuje tudi o svojem življenju in premišljuje o smislu obstajanja in vztrajanja v času, ki tudi zanjo polagoma zastaja. Pesniška zbirka Zastali  čas vsebuje pet ciklusov: Zastali čas, Luč breztežna, Žalostinke za mamo, Korzet besed ter Geste in katarze. 

MANCA KOŠIR O PESNIŠKI ZBIRKI ZASTALI ČAS

Manca Košir

 »Poezija Saše Pavček je doživeta in iskrena, zato močna, ko poje hvalo zemlji in dobroti rok, zapoje žalostinke za pokojno mamo, se spominja ljubih umrlih ter se hudomušno zavrti, ko vstopi v gledališki svet med svoje ljudi. Ko srce predeluje izkušnje, se rodi poezija duše za dušo, zato zmore nagovoriti slehernika.«

ENA OD PESMI ZA OKUS

Vse Sašine pesmi so globoko doživete in osupljivo iskrene, iz duše in srca. Prababicam je ena od tistih pesmi iz zbirke Zastali čas, ob katerih zadrhti srce. Ko jo prebereš, se v mislih povežeš s svojimi prednicami in drugimi umrlimi sorodnicami, in ko hodiš po gozdu, se včasih nanjo spomniš.

Saša Pavček

PRABABICAM

Šla sem v gozd po pesem tolažbe,

nisem je zaslišala.

Listje je škrepetalo pod mojimi stopali,

kot da bi drobila kosti prednikov.

Prababice pa so razumele, rekle, poj za nas.

Šumi kot gozd, pokaj kot veja,

vzbrsti kot popek, bodi naš glas.

Ne maščuj nas, samo povej, koliko veder vode smo znosile,

koliko krav pomolzle, koliko otrok povile,

koliko politih prtov oprale,

koliko njiv prekopale, koliko ajde posejale,

koliko kruha zamesile

in kaj dobile v zahvalo. 

Ena bežen poljub, druga ukaz,

ena pretesen objem, druga klofuto,

nobena odrešitve od veder, prtov,

njiv in loncev …

Nobena ni odšla brez vere, da je

storila vse

za življenje, ki mora v rast.

Žalostnih oči so odhajale

v gozdove,

prosile drevesa, trave in ptice

za moč,

rotile nebo, verjele, da bo nekoč

nekoč davno iz listja in trav

zašumelo, da bodo popokale

verige,

da bo zapela izpod mahu nežna

piščal,

da se bo rod, lačen ljubezni,

napojil,

da bo …

Da bo nekoč …

Hodim po pomladnem gozdu,

suho vejevje še vedno kriči,

po svežih listih solze polzijo …

Udarce, poljube, pokopane otroke

in iluzije

še vedno skrivajo debla dreves.

Veselim se avtoričine vrhunske interpretacije pesmi, ki jo poznam s CD-ja z zvočnim posnetkom pesmi iz zbirke Obleci me v poljub, in priporočam napovedani estetski doživljaj.

VABILO ZA LJUBITELJE POEZIJE

V nedeljo, 21. marca, bo ob 18. uri na Youtube kanalu Mladinske knjige spletni pesniški večer v počastitev izida pesniške zbirke Zastali čas in svetovnega dneva poezije. Saša Pavček bo brala svoje pesmi, zbirko in avtorico bo predstavil vodja leposlovja pri Mladinski knjigi Andrej Ilc.

Fotografije so s spleta.

Pripravila: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je