Saša Pavček - Wikipedija, prosta enciklopedija
 Saša Pavček je predstavila svojo novo knjigo Živi ogenj gledališča.

Prvi delovni dan v letu 2023, torek, 3. januarja,  je novomeška Knjižnica Mirana Jarca (KMJ) naredila Novomeščanom in drugim prebivalcem mesta in okolice nadvse prazničen. V svojem atriju je ponudila izjemno lep kulturni dogodek, gostila je hčerko našega rojaka pesnikaToneta Pavčka. V pogovoru s Carmen L. Oven je mnogostranska umetnica Saša Pavček predstavila svojo novo knjigo Živi ogenj gledališča, ki je nastala v času korone.

SAŠA PAVČEK: ZASTALI ČAS | KD Severin Šali
Saša z očetom Tonetom (fotografija je s spleta)

V času, ko ni bilo vaj, predstav, odra, je Saša razmišljala o gledališču, kaj ji to pomeni, o svojih igralskih kolegih in kolegicah, ljudeh, ki so jo oblikovali, in o tem, kako želi nadaljevati na tem polju v bodoče. Svoja razmišljanja je prelila v pesmi  Zastali čas in nato Živi ogenj gledališča. Njena fantazija se je razmahnila ob opisovanju drugih ljudi, ob portretih kolegov in kolegic, mnogih igralskih genijev, med katerimi je izpostavila Dušo Počkaj in Poldeta Bibiča.

Prisrčno in iskreno je spregovorila o svojem otroštvu, še posebej o prvih letih življenja v šoli, ko so jo nekateri pedagogi imeli za nesposobno in je zato tudi samo sebe podcenjevala. Ampak krila so ji zrasla, ko je ob zabavnem oponašanju učiteljev ter veselem smehu in odobravanju sošolcev spoznala, kako odlična imitatorka je. Novomeška publika je v KMJ z aplavzom pospremila Sašino sklepno misel, da pedagogi nikoli ne bi smeli podcenjevati otrok in vnaprej določati, kaj bodo učenci v življenju dosegli. Njej so namreč napovedovali, da bo dobra le za šiviljo ali trgovko.

C:\Users\uporabnik\Documents\ZDRAVLJICA\PRAVO PRIJATELJSTVO\PRAVO PRIJATELJSTVO\1 - ESEJ O SMISLU ŽIVLJENJA\AAA - AAAA - PRISPEVKI V PRIPRAVI\MAKSIME IN MISLI\HOMAGE INGEBORG BACHMANN\ZGODBA PRESLIŠANE ŽENSKE\RAZSTAVA PISTOLETTA\SAŠA PAVČEK\FOTKA - 4.jpg
C:\Users\uporabnik\Documents\ZDRAVLJICA\PRAVO PRIJATELJSTVO\PRAVO PRIJATELJSTVO\1 - ESEJ O SMISLU ŽIVLJENJA\AAA - AAAA - PRISPEVKI V PRIPRAVI\MAKSIME IN MISLI\HOMAGE INGEBORG BACHMANN\ZGODBA PRESLIŠANE ŽENSKE\RAZSTAVA PISTOLETTA\SAŠA PAVČEK\FOTKA - 5.jpg

Priljubljena igralka Saša Pavček je z nastopom navdušila Novomeščane.

Čuteče je spregovorila tudi o tem, kako igralci, ko igrajo v tragedijah, podoživljajo svoje travmatične dogodke, v komedijah pa svoje travme zdravijo s smehom. Občinstvo je nato navdušila in nasmejala z odigrano lastno komedijo Kmečki turizem Alen Pavc, napisano v primorskem narečju.

Še posebej pa je publiko očarala, ko je pripovedovala o svoji zavzetosti, da njeni študenti ne bi izgubili slovenskega jezika, da bi očistili svoj besednjak angleških izrazov, in o drugih izkušnjah z generacijami svojih študentov. Polagala jim je na srce, naj negujejo svojo dušo, naj se medsebojno podpirajo, naj ne tekmujejo med seboj, naj ne odrivajo drugih, da bi bili oni prvi. Želela jih je ozavestiti, da so za uspeh posameznika najpomembnejši zaupanje, varnost in podpora skupine.

Za igralko Dušo Počkaj je Saša povedala, da je bila ne samo ena najboljših igralk, ampak tudi poosebljena skromnost, mi pa lahko mirne duše isto trdimo za Sašo Pavček.

Avtorica prispevka in treh fotografij z dogodka: Marjana Štern.

Kategorije: Zgodilo se je