Šalijeve pesmi v besedi in glasbi – Pobuda za uvedbo pesnika v šolske programe – Zasnova spletne strani društva

NOVO MESTO, 20. marca 2017 – V Knjižnici Mirana Jarca je na predvečer svetovnega dneva poezije potekal prvi spoznavni večer članov in simpatizerjev Kulturnega društva Severina Šalija. Po pozdravnem nagovoru namestnika predsednika Francija Koncilije in njegovem aktualnem razmisleku ob prihajajočem dnevu poezije ter kratki predstavitvi pesnika, ki jo je pripravila Darja Golob Peperko, je nastopil glasbeni trio, ki je v sestavi: Cveto Šali, Tomaž Koncilija in Bojan Djordjević zaigral izvirne skladbe, uglasbitve štirih pesmi Severina Šalija.

Pesnikov sin Cveto je namreč iz družinskega arhiva izbral dve očetovi pesmi in ju uglasbil. Tako je k dotlej že uglasbenima pesmima, Mornar in Gorjanska Gorjanska bajka (spremljajoča skladba na prvi mali plošči novomeške skupine Rudolfovo), dodal še dve novi.

V nadaljevanju večera so Franci Koncilija, Rezka Povše, in Suzana Krvavica prebrali nekaj Šalijevih pesmi po svojem izboru, nato pa je predsednica Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine Jožica Jožef Beg predstavila pobudo, da društvo predlaga vključitev pesnika Severina Šalija in drugih dolenjskih pesnikov v učne programe lokalnih osnovnih in srednjih šol.

Na koncu je Milan Markelj predstavil zasnovo društvene spletne strani, ki je v pripravi in naj bi zaživela za občinski praznik 7. aprila.

Večer se je zaključil s prigrizkom, za katerega je poskrbela znana vinogradniška družina Colnar s Trške gore .

[useful_banner_manager banners=2 count=1]

Pripravil: MiM