»Prepričan sem, da se v teh brezupnih razmerah lahko rodi upanje,« je kitajski pesnik Yang Lian na svetovni dan knjige, 23. aprila 2020, dejal v uvodnem pogovoru prvega mednarodnega spletnega pesniškega Festivala upanja, ki ga pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis vodi založba Beletrina iz Ljubljane. Na festivalu sodeluje že več kot 45 partnerjev po vsem svetu.

UVOD

Zaradi pandemije so onemogočeni festivali, pomembni za povezovanje ustvarjalcev in bralcev ter za globalno izmenjavo idej in vsebin. Pri Beletrini, ki z Dnevi poezije in vina že šest let vodi evropsko pesniško platformo Versopolis, pa so trdno prepričani, da zdaj bolj kot kdajkoli prej potrebujemo vsebinsko domišljene akcije. Zato so se odločili in zasnovali globalno pesniško iniciativo Festival upanja (Festival of Hope), ki je posvečen upanju, prihodnosti in novim možnostim. Na Beletrini poudarjajo, da je bila literarna ustvarjalnost vseh oblik skozi celotno človeško zgodovino ključna za domišljijo, razumevanje in povezovanje.

POEZIJA RAZKRAJA GLOBALIZACIJO

»S festivalom želimo ustvariti most med celinami in kulturami in dati jasen znak najširši globalni skupnosti, da je poezija živa tudi v teh kriznih časih. Za poezijo in upanje ni meja,« je povedal Aleš Šteger, programski direktor založbe Beletrina. Številni pesniki z vsega sveta, ki so se odzvali na Štegrov poziv, pa so povedali: »Razmere so tesnobne, a prav prisilna ločenost nas zbližuje in povezuje!« Aleš Šteger je v nadaljevanju še poudaril, da sta cinizem in ironija, ki nas obdajata, usmerjena v uničevanje medčloveških odnosov, kar samo še poglablja izolacijo in osamljenost, hkrati pa te kaotične razmere vračajo moč poeziji. Po vsem tem imajo pri Beletrini vtis, da bi si morali vsi ljudje dobre volje prizadevati za sicer raznolik, vendar neglobaliziran svet!

ZAKLJUČEK

Na festivalu upanja, ki se je zaključil 30. aprila 2020, s spremljevalnimi spletnimi dogodki pa bo trajal še do druge polovice junija, sodeluje več kot 45 mednarodnih partnerjev iz 25 držav sveta. Pobudi Beletrine so se odzvali številni ugledni in prestižni festivali, kot so Poetry International Rotterdam, Festival Internacional de Poesía de la Ciudad de México, PEN World Voices iz New Yorka in mednarodni pesniški festival iz Šanghaja.

Vir: Primorske novice, fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je