PREMIERA PLESNE PREDSTAVE RAZGALJENO NOVOMEŠČANKE ROSANE HRIBAR

Novomeščanka, plesalka in koreografinja Rosana Hribar (1973), prejemnica Župančičeve nagrade (2011) in nagrade Prešernovega sklada (2015), je že uveljavljena umetnica v slovenskem prostoru in širše. V četrtek 13. decembra 2018 zvečer je bila v Plesnem teatru Ljubljana (PTL) premiera njene predstave, ki jo je naslovila Razgaljeno. Koreografijo in idejno zasnovo je Rosana Hribar črpala iz motivov besedila Jana Fabra z naslovom Napaka sem iz leta 1988. Rosana Hribar je ob tem povedala: »V moji novi predstavi ni več ideologije, ki bi se ji lahko uprli, ni več pravega razloga za revolucijo. Zato tudi čutimo to grozljivo praznino in hkrati nemoč, da bi se ji uprli, čeravno v nas vre neki tihi, notranji upor. Če potegnemo vzporednice med starajočim se telesom in razkrajanjem družbe, ugotovimo, da gre za popolnoma podobne anomalije,« je prepričana.

KDO JE ROSANA HRIBAR?

Novomeščanka Rosana Hribar je priznana koreografinja in vidna predstavnica generacije sodobnih plesalcev, rojena v začetku sedemdesetih let. Plesno se je izobraževala na seminarjih v Sloveniji in v tujini, končala šolanje na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer Umetnost giba.

Od leta 2003 je s plesalcem in koreografom Gregorjem Luštkom ustvarila nekaj pomembnih duetov in predstav. V začetku leta je Rosana Hribar prav na oder PTL-ja postavila plesni solo Orlandina v koreografiji Risime Risimkin. Kot koreografinja Rosana Hribar deluje doma in v tujini. Doslej je sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi, vrsto gledaliških režiserjev in z različnimi plesnimi in baletnimi skupinami.

PREDSTAVA RAZGALJENO

V predstavi Razgaljeno Hribarjeva svojo poetiko konstituira skozi ideološko razočaranje in v plesno-gledališki obliki išče svojo subjektivno resnico. Ne sprašuje se samo o vrednosti, sposobnosti in omejenosti človeškega telesa, marveč skuša ponovno ovrednotiti samega človeka v luči njegove nemoči, razočaranj in ujetosti v razkrajajoči se družbeni sistem.

Poleg koreografinje so soustvarjalci in izvajalci predstave še Vito Weis, Kristina Aleksova, Tina Habun, Neža Blažič in Katja Kolarič. Nova koreografija Rosane Hribar je nastala v produkciji Zavoda Flota iz Murske Sobote, Plesnega teatra Ljubljana ter Zavoda Orlandina. (Vir: Facebook in Delo, fotografija Zavod Flota)

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Dodaj odgovor