PREDSTAVITEV KNJIGE O LEONU ŠTUKLJU

V polnem atriju Knjižnice Mirana Jarca (KMJ) Novo mesto smo obiskovalci kulturne prireditve, ki je bila v četrtek, 16. februarja 2023, spet doživeli nekaj zanimivega in lepega. Tri leta po izidu knjige Gospod Leon Štukelj in Tovarišija smo namreč v Novem mestu dočakali predstavitev tega zanimivega knjižnega dela treh avtorjev.

https://i0.wp.com/kd-severinsali.si/wp-content/uploads/2020/02/unnamed-213x300.jpg?resize=146%2C206
C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\14 - 131 - 140\AKTUALNI PRISPEVKI\ŽIVLJENJSKA RADOST TONETA PAVČKA\84913126_1213871428816454_7520536968506114048_o.jpg
https://i0.wp.com/kd-severinsali.si/wp-content/uploads/2020/02/prenos-1.jpg?resize=130%2C194

Naše duše je najprej pobožal Ciganski ples v izvedbi mladega harmonikarja Igorja Dragičevića. Po uvodni besedi organizatorke dogodka Bojane Medle pa je prevzel niti vodenja povezovalec Franček Jauk, soavtor biografije Leona Štuklja in eden od recenzentov knjige o Leonu Štuklju. V pogovoru s tremi eminentnimi gosti je osvetlil tako zgodovino nastanka te knjige kot mnoge druge zanimivosti v zvezi z njo in z našim rojakom olimpionikom Leonom Štukljem.

C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\14 - 131 - 140\AKTUALNI PRISPEVKI\ŽIVLJENJSKA RADOST TONETA PAVČKA\LEON ŠTUKELJ - PREDSTAVITEV KNJIGE\FOTKA A.JPG
Alenka Puhar in Franček Jauk

Dr. Ivan Čuk, predavatelj na ljubljanski fakulteti za šport, je osvetlil zahtevno pot  zbiranja dragocenega gradiva za knjigo. Da so zbrali podatke, so združili moči on – kot pobudnik knjige, Jasna Dokl Osolnik,  direktorica Dolenjskega muzeja, Alenka Puhar, publicistka in prevajalka, ter športni trener dr. Aleks Leo Vest. Štukljevo usodo so osvetlili z različnih zornih kotov. Vsi so si bili edini v tem, da je bil olimpionik Leon Štukelj svetilnik v najširšem pomenu besede.

Novomeščani smo ponosni, da se je Leon Štukelj rodil v našem mestu in nekaj časa tukaj tudi živel, zato smo ga konec šestdesetih let imenovali za častnega občana Novega mesta. Žalosti pa nas, da je bil ob koncu vojne obtožen sodelovanja s plavo gardo. Kljub temu da je v sodnem procesu dokazal svojo nedolžnost in bil oproščen, je bil po vojni eno leto brez službe, sodniškega poklica pa sploh ni smel več opravljati.

Za malce vpogleda v knjigo in za še dodatno vzbujanje radovednosti v poslušalcih v KMJ sta Živa Kregulj in Marcel Kuhelj, oba dijaka tehniške gimnazije na Centru srednjih šol Novo mesto, prebrala vsak po en odlomek iz knjige Gospod Leon Štukelj in Tovarišija.

C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\14 - 131 - 140\AKTUALNI PRISPEVKI\ŽIVLJENJSKA RADOST TONETA PAVČKA\LEON ŠTUKELJ - PREDSTAVITEV KNJIGE\FOTKA -X.JPG

In ker je bil Leon Štukelj tudi velik ljubitelj glasbe, je bilo več kot umestno, da so predstavitev knjige o njem zaključili glasbeniki Glasbene šole Marjana Kozine z Montijevim poskočnim Čardašem.

Fotografije: Franci Koncilija in s spleta

Avtorica prispevka: Marjana Štern