V Cankarjevem domu na Vrhniki so v nedeljo, 7. maja 2023, podelili Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo minulega leta. Za to prestižno lovoriko so bili nominirani Katja Gorečan, Lado Kralj, Adriana Kuči, Mojca Kumerdej in Mirana Likar. Za zbirko kratkih zgodb Gluha soba, ki je izšla pri novomeški založbi Goga, je nagrado prejela pisateljica in literarna kritičarka Mojca Kumerdej. Strokovna žirija je finaliste izbrala med 49 prijavljenimi knjižnimi deli, predsednik upravnega odbora Cankarjeve nagrade Marko Golja pa je na podelitvi povedal, da gre pri vseh nominiranih delih za odlične in avtorsko drzne stvaritve.

Cankarjevo nagrado so si kot poklon Ivanu Cankarju in sodobni slovenski književnosti že pred štirimi leti zamislili Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in ZRC SAZU v sodelovanju z občino Vrhnika. Nagrado podelijo avtorju najboljšega izvirnega literarnega dela minulega leta z vseh tistih področij književnosti, na katerih je ustvarjal tudi Cankar, torej pripovedništva, lirike, dramatike in esejistike. 

Na slovesnosti podelitve Cankarjeve nagrade je zbrane uvodoma pozdravila Sonja Žakelj, direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika. Dejala je, da bi bil Ivan Cankar vesel in ponosen, da so se ljudje zbrali v njegov spomin. Slavnostni govornik, rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, pa je to misel nadgradil z besedami:«Cankar je nedvomno ena najpomembnejših osebnosti v naši zgodovini, saj nam je znal pokazati bridek odsev obraza našega naroda, ki si do danes sploh še ni bistveno spremenil!«

Pri tem je še posebej opozoril na pomen znanosti in umetnosti ter na njuno medsebojno povezanost, saj je tehnološki napredek brez humanizma in kulture tudi brez vrednosti!

V nadaljevanju je sledila predstavitev peterice nominiranih knjig.  Dobitnica Cankarjeve nagrade Mojca Kumerdej pa je o svoji zbirki Gluha soba povedala, da je nastajala kar nekaj let. Njeno delo je večplastno ter omogoča različne interpretacije, hkrati pa je pozornost usmerjena tudi na odnos do žanrskih konvencij – na njihovo upoštevanje ali preseganje. Denarni del nagrade znaša 7.000 evrov, sponzorka nagrade pa je novomeška tovarna Krka. .

Fotografije so s spleta.

Vir: Dnevnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je