UVOD

Leta 1983 je svetovno javnost obnorela 10-urna ameriška televizijska nadaljevanka Pesem ptic trnovk, ki v angleškem izvirniku nosi naslov TheThorn Birds. Serija, ki je bila posneta po najuspešnejši knjižni predlogi istoimenskega romana avstralske pisateljice Colleen McCullough(1937 – 2015) je z glavnima igralcema Richardom Chamberlainom in Rachel Ward ter z neverjetno ljubezensko zgodbo osvojila tudi slovenske gledalce in bralce. Film je režiral Daryl Duke televizijska nadaljevanka pa je prejela štiri zlate globuse.

 Naslovnica knjige

Družinska saga o večnem konfliktu prepovedane ljubezni med strastjo in vestjo je postala tudi ena najbolj gledanih nadaljevank v zgodovini slovenske televizije, veliko pozornosti in občudovanja pa je bila deležna tudi glasba Henryja Mancinija.V Sloveniji je roman prvič izšel že leta 1980 pri Pomurski založbi v visoki nakladi 40.000 izvodov. Ponatis knjige je bil še leta 1984. Po svetu so roman prodali v 30 milijonih izvodih.

Ralph in Maggie  
Avtorica: Colleen McCullough

ZGODBA

Večina zgodbe se dogaja na Droghedi, izmišljeni ovčji farmi v Avstraliji. Na začetku romana avtorica najprej predstavi Meghann »Meggie« Cleary, štiriletno deklico, ki živi na Novi Zelandiji v začetku dvajsetega stoletja. Njen oče je irski kmetijski delavec Paddy, mati pa aristokratska ženska Fee. Meggie je edina hči med samimi fanti. Čeprav je lep otrok, se mora za svoj položaj boriti med samimi starejšimi brati. Med njimi je njen najljubši najstarejši Frank, uporniški mladenič, ki se proti svoji volji uri za kovača in se po videzu razlikuje od ostalih otrok. Oče Paddy je reven, vendar ima bogato sestro Mary Carson, ki živi v Avstraliji na ogromnem ovčjem ranču, imenovanem Drogheda. Nekega dne Paddy dobi pismo sestre, ki mu ponuja službo na Droghedi.

MEGGIE IN RALPH

Tam Meggie spozna Ralpha de Bricassarta, mladega, sposobnega in zelo ambicioznega duhovnika, ki so ga zaradi žalitve škofa kazensko premestili na majhno oddaljeno župnijo Gillanbone v bližini Droghede. Ralph se je spoprijateljil z Mary v upanju, da bo svoje ogromno premoženje zapustila Katoliški cerkvi, s čimer bi se sam rešil izgnanstva. Ralph privlači Mary, ki tega niti ne skriva, vendar on nadaljuje s svojimi obiski pri njej. Medtem bdi nad Clearyevimi in kmalu vzame pod svojo zaščito Meggie, ki ji družina ne namenja dovolj pozornosti. Zaradi tega Ralph postane središče njenega življenja. Po tem dogajanju se Meggie še bolj oklepa Ralpha, hkrati pa zori v svoji ženskosti. Mnogi, vključno z njima samima, se sprašujejo o tesnosti njunega odnosa. To opazi tudi Mary Carson, ki postane ljubosumna in kuje načrt za ločitev Ralpha in Meggie. Pri tem igra na Ralphovo šibko točko, njegovo skrito željo: visoko mesto v cerkveni hierarhiji. Skrivno napiše novo oporoko, kjer premoženja ne zapusti Paddyju, ampak imenuje Katoliško cerkev za glavno upravičenko in Ralpha za izvršitelja. Kljub temu je poskrbljeno tudi za družino Cleary – kakor dolgo bo živel kdo od njihovih potomcev, lahko bivajo na Droghedi.

Mary umre v noči po zabavi za njen 75. rojstni dan, kjer je največjo pozornost uživala njena nečakinja Meggie, ki je sedaj stara 17 let. Mary je uredila, da je njeno novo oporoko po njeni smrti najprej videl samo Ralph, ki se je tako moral odločiti med ljubeznijo do Meggie in med svojimi ambicijami. Upravljanje z bogastvom, vrednim 13 milijonov funtov (v današnjih številkah 200 milijonov dolarjev), mu je zagotavljalo vzpon po cerkveni hierarhiji. Ralph se odloči za slednje. Odvetnik mu zgrožen zaman brani in s tem se začne Ralphov hiter vzpon. Pred odhodom pride do poljuba med njim in Meggie, ki ga ne more odvrniti od njegovih ambicij.

ZAKLJUČEK

Po odhodu Ralpha v Rim Meggie na Droghedi rodi Ralphovega sina, ki ga poimenuje Dane. Po dolgem času jih obišče Ralph, sedaj kardinal, ki tako prvič vidi Dana, vendar kljub očitni podobnosti ne ugotovi, da je njegov sin. Dane se odloči, da bo postal duhovnik, čemur Meggie odločno nasprotuje.

Richard Chamberlain

V nadaljevanju Dane skupaj s svojim mentorjem Ralphom, za katerega ne ve, da je njegov oče, odpotuje v Rim. Dane v Rimu postane duhovnik, vendar Meggie ne pride na slovesnost. Po posvečenju Dane odpotuje v Grčijo na počitnice, kjer umre med reševanjem utapljajoče se ženske. Meggie prosi Ralpha, naj uredi prevoz Danovega trupla na Droghedo, in mu takrat prizna, da je njegov sin. Po pogrebu Ralph umre v Meggijinih rokah.

Vir in fotografije so s spleta.

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je