V petek, 19. septembra 2020, dopoldne je bilo v Suhi krajini prvemu jesenskemu mrazu navkljub zelo lepo. V rojstni Drašči vasi plodovite pisateljice in pesnice Ivanke Mestnik, sedaj Novomeščanke in članice Kulturnega društva Severina Šalija, se je zbralo okoli sto ljudi. Prišli so na slovesno odprtje njene spominske sobe v Hiši kulture in nature. Slovesnosti se je poleg številnih drugih častnih gostov, prijateljev in znancev Ivanke Mestnik udeležil tudi župan občine Žužemberk Jože Papež. Pester in vsebinsko bogat kulturni program, ki so ga soustvarili občina Žužemberk, učenci suhokrajinskih osnovnih šol, duet – pevka Tjaša Primc in pianist Jernej Fabijan – ter številni predstavniki Turističnih društev, je povezovala Carmen L. Oven.

RODNI VASI

Tu jaz, tam ti.

Vmes kanjon z zeleno Krko.

Tu jaz, tam vi,

spomini na mladost in drage mi ljudi.

Vmes most,

ki spaja z bregom breg.

Ni most, ki veže.

In rodni dom

ni moj, ni vaš.

Ne moreš vanj.

Nekdo odštel je zanj denar

in zaloputnil dver.

Ivanka Mestnik

SPOMINI NA MLADOST

Ta pesem najlepše ponazarja celotno dogajanje in pogovor Ivanke Mestnik z moderatorko Carmen L. Oven, ko je slavljenka najprej predstavila svojo mladost in takratno življenje v Drašči vasi. Ivanka Mestnik, po domače Kovačeva, je bila deveti od desetih otrok in še dandanes čuti neizmerno ljubezen do pokojnih staršev, celotne družine in predvsem do vseh ljudi v Drašči vasi. Tako ni čudno, da je še danes, v teh čudnih časih, trdno prepričana, da lahko zmagujeta samo spoštovanje in ljubezen do sebe in do drugih ljudi! Vse to ji je že v otroštvu dala mama. Pravo nasprotje pa je sovraštvo, ki ruši, razdira in uničuje vse, kar je dobrega. To je v svojem nagovoru poudaril tudi žužemberški župan Jože Papež, ki je povezanost in sožitje vaščanov v Drašči vasi postavil za zgled vsem ostalim občanom v občini Žužemberk.

KULTURA KOT TOPEL KRUH

Poleg župana sta spregovorili tudi dolgoletna ravnateljica žužemberške osnovne šole, mag. Jelka Mrvar,in Slavka Kristan,nekdanja Ivankina sodelavka iz Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu. Obe sta poudarili lepe in uspehov polne skupne spomine na številne dogodke, ki so ohranjali njihovo prijateljstvo, plemenitili kulturno raven bivanja in ljubezen do slovenskega jezika na Dolenjskem in v Suhi krajini. Vse to je Ivanko Mestnik tako osrečilo, da je dejala: »Kultura je ljudem bolj potrebna kakor topel kruh!« Na koncu čudovitega srečanja z ljubljenimi rojaki je Ivanka Mestnik številne znance in prijatelje obdarila s svojimi knjigami.

ZAKLJUČEK

Udeleženci odprtja spominske sobe pisateljice Ivanke Mestnik v Hiši kulture in nature v Drašči vasi smo pozno popoldne odhajali na svoje domove polni lepih doživetij z Ivanko Mestnik in v duhu starega reka iz knjige vseh knjig, ki pravi: »JE ČAS SETVE IN JE ČAS ŽETVE!«

Fotografiral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je