Fotografiral: Peter Žunič Fabjančič

V ponedeljek, 16. oktobra 2023, popoldne smo Novomeščani doživeli pomemben dogodek za naše mesto. Na Župančičevem sprehajališču je bila slovesnost, na kateri je bil uradno predan namenu že osmi novomeški most čez reko Krko – novozgrajena Julijina brv za pešce in kolesarje med Loko in Kandijo.

Občinski svetniki so na 8. seji Občinskega sveta MO Novo mesto, ki je bila 5. oktobra 2023, sledili večinski volji Novomeščanov, izraženi s spletno anketo, in potrdili ime za novi most, ki preči reko Krko med Loko in Kandijo. Sprejet je bil namreč predlog Kulturnega društvo Severina Šalija, da se most imenuje JULIJINA BRV. Maja letos pa je bil tudi  v Irči vasi odprt nov most, ki je bil na isti seji poimenovan Štukljeva brv

Bogat kulturni program na otvoritveni slovesnosti na Loki je vodil Tomaž Koncilija, ki je tudi občuteno prebiral prozo in recitiral poezijo, povezano s Prešernom in njegovo pesniško muzo in neuslišano ljubeznijo Julijo Primic, ki je živela v bližnjem gradiču Neuhof.

V kulturnem delu programa smo prisluhnili tudi odlomkom iz opere Julija, za katero je libreto napisal ddr. Igor Grdina, glasbo pa Aleš Makovec. V nosilnih vlogah sta nastopila Irena Yebuah Tiran v vlogi Primičeve Julije ter Rok Bavčar v vlogi Franceta Prešerna.

  Tomaž Koncilija

Župan Gregor Macedoni 

V nadaljevanju so vse prisotne pozdravili župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predstavniki podjetij, sodelujočih pri projektiranju in gradnji Julijine brvi. Govorniki so poudarili, da je novi most za Novomeščane izjemna stvaritev in velika pridobitev. Julijina brv, ki je umeščena tik pred izlivom Težke vode v Krko in ima na sredini razgledno ploščad, je zgrajena iz jeklene konstrukcije, dolga je 122 metrov, široka 4,3 metra in je težka nekaj več kot 200 ton.

C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\29 - 281 - 290 - UREJENI PRISPEVKI\289 - JULIJINA BRV\FOTOGRAFIJE - JULIJINA BRV - 16. 10. 2023\DSC_0278.JPG
C:\Users\uporabnik\Desktop\UREJENI PRISPEVKI - ZA SPLET\29 - 281 - 290 - UREJENI PRISPEVKI\289 - JULIJINA BRV\289 - JULIJINA BRV\FOTOGRAFIJE - JULIJINA BRV - 16. 10. 2023\DSC_0287.JPG

Julijino brv je projektiral evropsko prepoznavni graditelj in projektant mostov Marjan Pipenbaher s sodelavci. Naložbo, vredno 2,62 milijona evrov, so finančno podprli Evropski kohezijski sklad, Republika Slovenija in Mestna občina Novo mesto. Novomeškim mostovom naj bi se v prihodnjih letih pridružile še štiri Pipenbaherjeve mostne konstrukcije.

C:\Users\uporabnik\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\_DSC9080.jpg

Častni gostje so prerezali trak in tako odprli Julijino brv. 

(Fotografiral: Peter Žunič Fabjančič)

Na koncu dogodka so Gregor Macedoni, Marjan Pipenbaher, Jurij Kobe in Edo Škufca prerezali trak in s tem Julijino brv, ki je bila pešcem in kolesarjem na voljo že od poletja, uradno predali Novomeščanom ter vsem drugim v uporabo.

Fotografija:  Franci Koncilija

Pripravila: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je