C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\1111 - PREKMUREC\IMG20240620185743.jpg

Voditeljica pogovornega večera Carmen L. Oven in dobitnik Cankarjeve nagrade Denis Škofič

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je 21. junija 2024 gostila v okviru pogovornih večerov, imenovanih Ob robu poletja, Denisa Škofiča, ki je prejel prestižno Cankarjevo nagrado za pesniško zbirko Tuskulum, kar pomeni zavetišče. Cankarjeva nagrada, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku Ivanu Cankarju, je priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki. Nagrajeno delo je lahko pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev. Zgodilo se je prvič v petletni zgodovini podeljevanja Cankarjeve nagrade, da je bila nagrajena pesniška zbirka oziroma njen avtor.

Denis Škofič je pesnik mlajše generacije, ki objavlja tudi v različnih literarnih revijah ter drugih tiskanih in spletnih medijih. Že s pesniškim prvencem Sprehajalec ptic je bil nominiran za Jenkovo nagrado, prav tako tudi z drugo pesniško zbirko Seganje. Tuskulum je Škofičeva tretja pesniška zbirka – predhodni sta bili torej Sprehajalec ptic in Seganje -in lahko bi rekli, da gre za edinstveno pesniško trilogijo, saj se motivi, simboli in protagonisti v vseh treh pesniških zbirkah ponavljajo, pa tudi nadgrajujejo. Pesnik rad jemlje motive iz antičnega in bibličnega sveta. Njegove pesmi so polne simbolike, metaforike in mitov, avtor pesmi pa se veliko navezuje tudi na sodobno književnost. Včasih kar citira znana slovenska in svetovna literarna in pop-kulturna dela, pogosto pa se navezave skrivajo v samih pesmih. S svojimi pesmimi tipa za svežimi, celo skrajnimi načini pesniškega izražanja in možnostmi jezika.

C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\1111 - PREKMUREC\CN_2024-foto-Jaka-Gasar_Dnevnik-1024x683.jpg
C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\1111 - PREKMUREC\denis__kofi__mhladnik.jpg

Nagrajeni pesnik Denis Škofič

Denis Škofič izhaja iz Dolnje Bistrice, prekmurske vasice, ki je bila nekoč na otoku, ker je bil tam v njegovem otroštvu rokav reke Mure. V Novo mesto ga je pripeljalo ponujeno delovno mesto profesorja slovenskega jezika na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Šolskega centra Novo mesto, potem ko je bila odbita njegova prošnja za poučevanje na soboški gimnaziji. Izkušena voditeljica pesniškega večera in prodorna izpraševalka Carmen L. Oven je izvlekla iz njega veliko zanimivosti, med drugim tudi v zvezi z njegovim učiteljskim poklicem. Na šoli npr. vodi literarni krožek, ki ga obiskujejo trije dijaki in štiri dijakinje, ki pod njegovim mentorstvom osvajajo nagrade na različnih literarnih natečajih. Ko njegovi dijaki dobijo nagrado, je srečen, kot bi jo dobil sam. Veliko mu pomeni ta poklic, zadovoljen je, ker ima vpogled v mlade ljudi, v to, kar počnejo, in ker ima možnost vplivati nanje, da jih spreminja na bolje. Zanimivo je tudi, kako lahko pridejo dijaki pri njem do boljše ocene: prebrati morajo eno od knjig s širšega bralnega seznama in se o njej z njim pogovoriti, povedati na primer, zakaj je knjiga za njih dobra ali zakaj je slaba. Izvedeli smo tudi, kakšna je bila Denisova pot do branja. V otroštvu ni imel spodbudnega bralnega okolja;v srednji šoli se je začel ukvarjati z repanjem in pisanjem reparskih besedil, kar ga je pripeljalo do potrebe in veselja do branja, in pozneje, ko je bral in bral, do zaljubljenosti v literaturo.

C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\1111 - PREKMUREC\IMG_20240624_141032~2.jpg

Tri pesniške uspešnice nagrajenca Denisa Škofiča

Novomeškemu Prekmurcu Denisu Škofiču želimo, da bi ga še naprej navduševali dolenjski ljudje in pokrajina, predvsem Otočec in reka Krka, ki ga spominjata na dom, da bi doživel še veliko srečnih trenutkov v delu z mladino, dejavno sodeloval v strokovnem svetu založbe Goga in da bi kmalu napisal načrtovani roman.

Fotografija: Marjana Štern, Franci Koncilija in s spleta.

Pripravila: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je