Na slovenski knjižni trg je že meseca maja 2020 prišla nova knjiga kratkih zgodb Agate Tomažič z naslovom Nož v ustih, ki je izšla pri novomeški založbi Goga. Avtorica Agata Tomažič je uveljavljena slovenska pisateljica, ki je že s prvo kratkoprozno zbirko Česar ne moreš povedati frizerki pred petimi leti pritegnila pozornost številnih bralcev in slovenske literarne javnosti. Vmes je objavila še roman Tik pod nebom in potopisno knjigo Zakaj potujete v take dežele?, lani pa je skupaj s Tamaro Langus in Teo Kleč izdala knjigo Ne sprašujte za pot, Blodnik po Istri.

Na enih svojih literarnih večerov je Agata Tomažič povedala, da »piše tako, kot Fernando Botero slika ljudi. Niso lepi, so pa toliko bolj zanimivi.« In res, junaki so v njenih najnovejših kratkih zgodbah na videz čisto navadni ljudje.V zgodbah Agate Tomažič lahko samota in zagrenjenost postaneta smrtonosni. Učijo nas, da ljudje niso, kar mislimo, da so! Zgodbe Agate Tomažič so mračne, vendar daleč od zagrenjenosti, saj so obarvane s posebnim humorjem in natančnim optimističnim cinizmom.

V spremni besedi Ana Svetel zapiše, da Nož v ustih ni zgolj zbir zgodb, ki preigravajo družinske in partnerske odnose s podtonom neizkoreninjene samosti. Zanimivo je, da avtorica v številnih zgodbah tematizira trenja med »urbanim in ruralnim«, med »liberalnim in klerikalnim«, med »svetovljanskim in provincialnim«, med »privilegiranim in neprivilegiranim družbenim razredom«. Ana Svetel je prepričana, da so protagonisti dobesedno ukleščeni v predstave o lastni večvrednosti in hkrati prepričani o tem, da so širokosrčni. Skratka, zgodbe, ki jih piše Tomažičeva, delajo najbolj posebne stranski junaki in edinstven literarni slog.

Fotografije so s spleta

Vir: Delo

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je