Naj vam bodo v branje Bližanja

V letošnjem letu so knjižne police bogatejše za še eno zbirko Manje Žugman. Profesorica slovenščine in pesnica je namreč pri založbi Primus izdala svojo drugo zbirko haikujev, natančneje senryujev, ki jo je poimenovala Bližanja. Uvodno besedo zanjo je napisala Anja Grmovšek, spremno besedo je priskrbel Jože Štucin, naslovnico pa akademska slikarka Dunja Kofler.

Zajetna zbirka senryujev se tematsko osredotoča na ljubezen, ki raste in odrašča ter živi v vseh svojih odtenkih. Na določenih mestih je ta ljubezen naivna in razigrana, spet v drugih vrsticah je grenka in žalostna, na trenutke se zamaje v temnejših tonih, a se naposled (do)konča v svetlobi. Čeprav se je lirski subjektki kdaj dogodila »grenkoba žalitev«, se senryuji iztečejo v svetli, optimistični in vedri tonaliteti, s čimer soglaša tudi pisateljica uvodnih besed, ki presoja, da je tokrat pred bralcem »zbirka, ki prinaša veter, ki ga potrebujemo, da lahko razpremo krila«.

Med senryujskimi vrsticami pa presenečajo tudi čuteče, elegantno izrisane ilustracije, ki tematiko zbirke dodatno obogatijo, bralca in ljubitelja likovne umetnosti pa ob spoznavnih in etičnih razsežnostih zbirke popeljejo še k estetskemu užitku.

Jože Štucin, pisec spremne besede, je svoj zapis k zbirki naslovil »Na pot k drugemu«. Pojasnjuje, da se je haiku nekako preoblikoval v moderni haiku ali, kot mu pravi, »kratkico«, ki se ne nanaša le na naravo in letne čase, ampak se »oplaja z univerzalnostjo in širino«. O avtoričinih senryujih zapiše, da »gre za iskren in unikaten zven. Ljubezen tu ne razmejuje telesnosti in duhovnosti, formalno se ne ustavlja na dualizmu telo-duh, temveč izraža čista stanja, čustva, ki so hkrati duh in telo.« To polje je pisano in pozna le en sam letni čas – čas ljubezni. In Manja Žugman s svojo bogato zbirko stopa na »odrešilno« pot k drugemu, zato je želeti, da bi se sleherni bralec oziroma ljubitelj sanryujev ujel v Bližanja.

Fotografije in sanryuji: Manja Žugman

Pripravil: Franci Koncilija

 

skrivaj rastejo

na planjavah rože v maju

samo za naju

 

na poti k tebi

razumem odrevenelost

včerajšnjega dne

 

na starem mestu

bom (po)iskala srečo

približevanja

   

 

Dodaj odgovor