V petek, 28. avgusta, je na gradu Grm potekala slovesna razglasitev zmagovalca festivala Novo mesto short. Nagrado novo mesto je za svoj kratkoprozni prvenec Plavalec prejel Sergej Curanović.

Žirija je v utemeljitvi svoje odločitve poudarila izčiščen knjižni jezik, ritmično enakomeren pripovedni ton, zgodbe pa opisala kot brezčasne in nepredvidljive. Vseh šest kratkih zgodb povezuje podobna atmosfera in pripovedni ton, prav tako v vseh izstopa občutje samotnosti pripovednih oseb, ki plavajo proti toku in se poskušajo obdržati na gladini.

Sergej Curanović, sicer iz Kranja, z družino živi na Poljskem, kjer dela kot prevajalec pravnih besedil iz nemščine, španščine, italijanščine in poljščine v slovenščino. Pred izidom Plavalca je nekaj njegovih kratkih zgodb že izšlo v slovenskih literarnih revijah.

Curanović je ob zaključku festivala povedal, da je nagrade novo mesto zelo vesel, saj se mu to zdi lepa spodbuda za nadaljnje pisanje. Lepo se je zahvalil tudi organizatorjem festivala Novo mesto short, ki mu je bil zelo všeč in se ga bo z veseljem, sicer le kot gledalec, udeležil prihodnje leto.

Pripravila: Ema Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je