C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\DSC_0006 – kopija.JPG

Dr. Tina Košir v pogovoru s Carmen L. Oven

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca (KMJ) se kar vrstijo kulturni dogodki, ki Novomeščanom lepšajo in bogatijo življenje; pogosto jih vodi prekaljena mojstrica prireditev Carmen L. Oven. Letošnji cikel pogovornih doživetij se je začel v torek, 4. junija 2024, zaradi nestabilnega vremena namesto v Parku Rastoče knjige v rustikalnem knjižničnem atriju, polnem čudovitih zgodb.

Prva gostja letošnjega cikla je bila dr. Tina Košir, hčerka pokojne dr. Mance Košir. Tina, sogovornica povezovalke večera Carmen,  je v marsičem posebna, saj prepoznava življenje tudi skozi globok študij indijske filozofije in obsežne jogijske prakse. Tina je publicistka, povezovalka prireditev, raziskovalka, predavateljica … Zadnja leta je njeno poslanstvo joga in meditacija. Je mentorica tistim, ki skušajo v sebi najti mir ter zaživeti radostno in prebujeno. Njena vrednota je pristno živeti in biti prisoten tukaj in zdaj. K pristnosti jo je vedno spodbujala mama in Tina pravi, da je to zanjo dar, za katerega ji je hvaležna.

Ob tem pa je še vedno literarna duša, ki odlično piše in veliko bere. Za branje jo je zelo zgodaj začel navduševati dedek, Mančin oče, izjemen bralec, ki jebil po rodu Novomeščan. Kmalu je začela tudi pisati, pri osmih letih je napisala prvo pravljico. 

Tina z življenjem sodeluje radostno in pristno, čeravno to včasih ni ravno lahko. Spoznala je, da je tudi v hudem lepo, kar je Manca rada poimenovala »koleteralna lepota«. Ena od mnogih Mančinih domislic, ki je Tini sedla v srce, je: »Kadar je problem najhujši, je rešitev najbližja in kadar ni najbližja, problem ni najhujši.«

C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\fotka - 2.JPG

Dr. Tina Košir

Tina je govorila tudi o svetlobi, o sočutju, o potrebi po aktivnem počitku, o pretočnosti,o besedah, ki so lahko čudovite, lahko pa grozljive. Spominja se – in tudi mi vemo -, da je njena mama v vseh ljudeh našla kaj dobrega in je vedno vsakogar znala pohvaliti. Tudi v zvezi s svetlobo Tina hvaležno obudi spomin na mamo : »Tvoja dediščina svetlobe je pri meni na varnem in obljubim, da je ne bom izdala.« 

Večer s Tino je bil torej pobarvan s spominom na njeno mamo, dr. Manco Košir. Tudi trije od obiskovalcev so delili svoje izkušnje s srečanj z Manco ter brali njenepesmi. Na primer Jani Kramar iz dolenjske podružnice Hospica je prebral Mančino pesem Bog obstaja.

C:\Users\uporabnik\Pictures\MANCA KOŠIR - 4. JUNIJ\DSC_0016 – kopija.JPG

V okviru cikla pogovornih večerov Na robu poletja se bodo zvrstili še trije zanimivi sogovorniki, in sicer 20. junija Denis Škofič, 29. avgusta Maja Megla in 5. septembra dr. Alenka Rebula.

Fotografiral: Franci Koncilija

Avtorica: Marjana Štern

Kategorije: Zgodilo se je