Decembra lani so v Škofji Loki sklenili domala poldrugo leto trajajoč mednarodni projekt mladih umetnikov na evropski ravni, ki so ga naslovili »OSVEŽITEV« (Refresh). Projekt, ki je bil financiran z evropskim denarjem, je potekal v štirih državah: v Italiji, Španiji, Romuniji in Sloveniji. Mladi plesalci, glasbeniki, slikarji, fotografi in vizualni umetniki so ob spoznavanju bogate kulturne dediščine teh držav na osmih dogodkih predstavili svoja umetniška dela, ki interpretirajo kulturno dediščino s povsem novo mladostno svežino. Ustvarjali so na Ptuju, v Novem mestu in nazadnje v Škofji Loki.

 

V projektu je sodelovalo več kot sto mladih nadarjenih umetnikov, še enkrat toliko pa se jih je udeležilo vzporednih ustvarjalnih delavnic. »Cilj projekta je bil približati kulturno dediščino naših krajev ljudem v okolju, posebej mladim. Prepričani smo, da smo vseh osem dogodkov izvedli uspešno. Vsak dogodek je trajal po en teden,« je povedala generalna sekretarka vodilnega partnerja projekta, Združenja zgodovinskih mest Slovenije, Mateja Hafner Dolenc. Na Ptuju je tako imenovani osvežilni teden potekal v okviru mednarodno uveljavljenega festivala »Art Stays«, ki se mu je pridružilo dvanajst mladih slikarjev, kiparjev in vizualnih umetnikov iz partnerskih držav ter domači umetniki s Ptuja. V Novem mestu pa je na vsakoletnem dogodku »Teden kultur« sodelovalo dvanajst mladih plesalcev iz partnerskih občin ter skupina domačih plesalcev. Prijavili so novo plesno koreografijo na glasbo novomeške glasbene skupine Dan D in jo odplesali na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu, naslednji dan pa še na zaključnem dogodku Plesnega studia Novo mesto.

Udeleženci vseh partnerskih organizacij in držav so zelo pohvalili pomen in pozitivne učinke tovrstnega povezovanja in sodelovanja mladih, ki se jim na ta način približa raznovrstna in bogata kulturna dediščina držav in okolja, kjer so ustvarjali in gostovali. Navdušeni so bili tudi nad Matejo Hafner Dolenc, ki je napovedala, da se na osnovi doseženih rezultatov pripravljajo na razpis projekta »OSVEŽITEV« v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Upajo, da bodo na razpisu uspešni.

   

V mednarodnem projektu »Osvežitev« (Refresh) je sodelovala tudi MO Novo mesto. O projektu, ki ga je vodila mag. Sandra Boršić iz kabineta župana mag. Gregorja Macedonija, je povedala: »Mladi plesalci so junija 2019 gostovali v Novem mestu v okviru evropskega projekta REFRESH, Young artists refreshing heritage sites, ki je prejel sredstva iz razpisa Ustvarjalna Evropa, katerega vodilni partner je Združenje zgodovinskih mest Slovenije, pridruženi partner pa Mestna občina Novo mesto, ki je tudi članica Združenja. Namen projekta REFRESH je bil vključitev mladih umetnikov v spoznavanje in oživljanje kulturne dediščine zgodovinskih območij z ustvarjanjem na področjih različnih umetnosti, od slikarstva, glasbe, plesa, do filma in video umetnosti. 

V tednu od 9. do 15. junija 2019 so v Novem mestu plesalci sodobnega plesa iz štirih držav, Italije, Španije, Romunije in Slovenije, ustvarjali nove plesne koreografije, za katere so dobili navdih v bogati kulturni dediščini Novega mesta. Skupina 20 plesalcev iz štirih držav je aktivno oblikovala in trenirala novo koreografijo pod mentorstvo Tjaše Žibert in v sodelovanju s Plesnim studiem Novo mesto. Novoustvarjeno plesno koreografijo na glasbo novomeške skupine DAN D so plesalci predstavili na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu v okviru Festivala Teden kulture ter na poletni produkciji Plesnega studia Novo mesto v Športni dvorani Leona Štuklja.

V času, ko so plesalci kreirali plesno koreografijo, je v okviru projekta Refresh v Novem mestu potekala tudi video delavnica na temo VIDEO in MLADI in DEDIŠČINA, ki jo je organiziralo Združenje zgodovinskih mest Slovenije v sodelovanju z AGRFT, Ekonomsko šolo Novo mesto in Gimnazijo Novo mesto. Na okrogli mizi sta poleg dijakov Ekonomske šole Novo mesto in Gimnazije Novo mesto sodelovala Marko Naberšnik, režiser, scenarist in profesor na AGRFT, in Ivana Vogrinc Vidali, študentka filmske in televizijske režije na AGRFT ter voditeljica več filmskih delavnic za mlade. Spregovorili so o tem, ali sta danes video in film nosilni medij izražanja, pa tudi kreativnega ustvarjanja mladih in ali je kulturna dediščina lahko tema in navdih za dober video. Dijaki so s predstavitvijo svojih kratkih filmob, ki so jih posneli na lokacijah, ki so del novomeške kulturne dediščine, dokazali, da sta kulturna in naravna dediščina odlična podlaga za turistično promocijo novomeške občine. Udeleženci filmske delavnice REFRESH so svoje kratke filme ustvarjali v času od 11. do 13. junija 2019.«

Vir: Dnevnik, fotografije pa so s spleta in iz arhiva F. K.

Zbral in pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je