MIRAN JARC, SKRIVNOSTNI ISKALEC RESNICE IN LEPOTE

V torek, 30. junija 2020, zvečer je bil v Parku Rastoče knjige poleg Knjižnice Mirana Jarca v sklopu 100-letnice Novomeške pomladi

(1920–2020) in v spomin na 120-letnico rojstva slovenskega pesnika, pisatelja, dramatika, publicista in prevajalca Mirana Jarca (1900–2020) recital »Miran Jarc, skrivnostni iskalec resnice in lepote«.S poldrugo uro dolgim kulturnim programom je bila hkrati odprta tudi razstava o življenju in delu Mirana Jarca pred pročeljem knjižnice, ki jo je pripravila Darja Peperko Golob. Na dogodku se je zaradi ponovnega širjenja nevarnega virusa, zbralo samo okoli dvajset ljudi.

Udeleženci smo se zbrali v krogu okoli ognja, ki je s prasketanjem in samopouživanjem ves čas na poseben način ponazarjal rahločutni notranji svet Mirana Jarca, ki je moral, star komaj 42 let, umreti v širnih roških gozdovih v času Italijanske ofenzive. Ogenj, ki je bil v središču dogajanja, pa nas je ob poslušanju Jarčevih pesmi in misli ves čas na čudovit način simbolično povezoval. Tako smo bili globoko in doživeto povezani z Miranom Jarcem, ki je kakor angel lebdel nad nami. Njegove misli, ki so jih doživeto recitirali in brali Barbara Pia Jenič, Ivan Prijatelj, Staša Erbežnik, Alenka Fetih in Bogdan Andrejašič,pa so kot tiha večerna molitev plemenitile naše duše.

Bil je lep in doživetij poln večer, škoda pa je, da smo na recitalu pogrešali številne Novomeščane, ki so sicer prepoznavni na družbenem in kulturnem področju.

Pripravil in fotografiral: Franci Koncilija

Dodaj odgovor