Marko Vidojković je svojo knjigo RES VAM HVALA predstavil tudi v Novem mestu

 V okviru projekta Pisateljske rezidence srbski pisatelj, kolumnist, družbeni aktivist, protestnik in glasbenik Marko Vidojković iz Beograda ta mesec gostuje po Sloveniji. Knjiga Res vam hvala, ki jo je leta 2017 izdala beograjska založba Laguna, je doživela že osem ponatisov, prodanih pa je bilo več kot 20.000 izvodov.

Marko Vidojković je v torek, 26. marca 2019, zvečer v knjigarni Goga v Novem mestu predstavil svojo knjigo, ki je lansko leto izšla tudi v slovenskem prevodu. Pogovorni večer je povezoval Erik Valenčič, neodvisni raziskovalni novinar in avtor različnih oddaj. Na dogodku se je zbralo okoli trideset ljudi.

Marko Vidojković (1975) je eden najbolj branih srbskih pisateljev,
čigar ustvarjanje je pogosto zaznamovano s kritičnim
presojanjem aktualnega političnega in družbenega stanja. Na začetku pogovora je avtor predstavil svojo mladost, ki ni bila lahka. Po končanem študiju na pravni fakulteti je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja začel pisati prozo, krajše zgodbe. To je bilo v času vladavine Slobodana Miloševića, v času, ko so mladi protestirali na ulicah Beograda, prav tako kot sedaj protestirajo proti Aleksandru Vučiću …

Marko Vidojković je najprej začel pisati avtobiografske romane, ki so bili simbolično realistični, kasneje pa je začel pisati knjige, s katerimi je kritiziral družbene razmere v Srbiji. Dejal je: »Kadar piše, ne razmišlja, kaj piše, ko pa sanja, sanja resničnost …«

Njegova dela so jezikovno in stilno dostopna, razumljiva in zabavna. V knjigi Res vam hvala špekulativno razpreda misli, da Jugoslavija ni nikoli razpadla. Piše o socializmu, nacionalizma in krvave vojne na začetku niti ne omenja. Kasneje pridejo streznitev, sovraštvo in smrt … Začne se pravi politični triler, ko Jugoslavija razpade.

(Pripravil in fotografiral: Franci Koncilija)

Dodaj odgovor