V torek zvečer, 25. septembra 2018, je bil v Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca zanimiv literarni večer s pesnico in esejistko Meto Kušar, prejemnico Veronikine nagrade za pesniško zbirko Vrt (2015) in Rožančeve nagrade za zbirko esejev Kaj je poetično ali ura ilegale. Kot druga gostja je nastopila prevajalka, pesnica in učiteljica Draga Rinkema iz Mirne Peči, ki je razpeta med Slovenijo in Nizozemsko. Draga Rinkema je dobitnica Lirikonovega zlata za svoje prevajalsko delo, sodeluje pa tudi pri številnih kulturnih projektih med obema državama, v katerih združuje poezijo z različnimi področji umetnosti. Pogovor je povezovala Alenka Murgelj.

Voditeljica večera Alenka Murgelj je na kratko predstavila gostji večera, nato pa je nekaj svojih pesmi iz zbirke Vrt, posvečene pokojnemu pesniku Tomažu Šalamunu, prebrala Meta Kušar. Razmišljala je, kako je lepo, da človek lahko ustvarja in piše, in kako je hudo, ko tega ne more več početi. Prepričana je, da pesniku ni treba  govoriti o svojih pesmih. Pomembno je, da to, kar ustvari, deli naprej, drugim in z drugimi. Pri pesnikih ne gre za nečimrnost, ampak za čutenje poetičnosti. Lepoti poezije se je potrebno prepustiti.

V nadaljevanju večera je svoje pesmi brala Draga Rinkema, Dolenjka in sorodnica pokojnega Toneta Pavčka. Ob pesmih je obujala spomine na gimnazijska leta in obiske Knjižnice Mirana Jarca, kjer je dobila navdih za pisanje. Zanjo je poezija nova dimenzija jezika, beseda je samo posoda, sicer pa se je do ustvarjalnosti potrebno obnašati spoštljivo. Pesnica Draga Rinkema je ugotavljala, da lahko bralec veselo pesem doživi kot žalostno in obratno.

Literarni večer, ki se je razvil v prijeten intimen razgovor med sicer maloštevilnimi udeleženci in nastopajočima gostjama, je trajal več kot poldrugo uro, na koncu pa so se vsi strinjali, da je bil večer lep in poln notranjih doživetij.

Pripravil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je