V petek zvečer, 26. oktobra 2018, je v Kartuziji Pleterje v nabito polniakustični gotski cerkvinastopil vrhunski Ženski komorni zbor ČARNICE pod taktirko nadarjene Monike Fele. Koncert je organiziralo Kulturno društvo Zgovorna tišina, ki si prizadeva za popularizacijokartuzijanske duhovnosti. Vodi ga Novomeščan Zvone Pelko, tudi avtor priljubljene multivizije o Kartuziji Pleterje.

UVOD
Uvodoma je okoli 40 mladih deklet, odetih v meniške kute,zapelo pesem Aleluja. Dekleta s svečami v rokah so stala v poltemi ob steni po vsej cerkvi. Čarnice so v nadaljevanju programa zapele še trinajst pesmi v latinskem jeziku, kar je dalo večeru še poseben čar in mistično vzdušje. Solista sta bila Jaka Mihelač, bariton, in Dominik Fele, deški sopran.

KAKO JE KONCERT USTVARJAL SKLADATELJ ANEJ ČERNE
Skladatelj Anej Černe je koncert poimenoval Circum Tempus (Okrog časa). Zapisal je: »V tem koncertnem prepevanju se ljudje sprašujemo o samem smislu našega obstoja in časa. Odgovor na ta večna vprašanja je vedno razpet med dvema poloma: med dvomom in absolutnostjo.« V nadaljevanju se je skladatelj  spraševal o temeljnih človeških vprašanjih, npr. kdo lahko sodi ipd. Anej Černe je globoko prepričan, da je sporočilnost glasbe za človeka najgloblja izpoved. Glasba po njegovem povezuje naravni red in hkrati neskončno svobodo. Po njegovem sta zato človeški glas in zborovsko petje izraz sožitja med sicer različnimi ljudmi. Preplet petja, besede in tišine v prostoru in času, ki sta temu namenjena, predstavlja mistično poglobitev vase po poti nad lastnim egom v sinergiji z ostalimi ljudmi.

MARIJANSKA RAZSEŽNOST KONCERTA
Iz predstavitve celotnega koncerta je razvidno, da je izrazito marijanski. Sestavljen je iz dveh delov: prvi, Angelus Domini, opisuje Marijino oznanjenje, torej čas, ko se po Mariji izpričuje božanska resničnost stvarjenja in učlovečenja Boga, ki ni sprememba danosti, ampak dar sam, po božji Besedi. V drugem delu koncerta so se udeleženci s poslušanjem ubranega petja preselili z Marijinim trpljenjem pod križ na Golgoti in se soočili s smrtjo Marijinega Sina Jezusa Kristusa. Tako je lahko Marijina pot s pomočjo čudovitega petja posebna preslikava za vsakogar, ki stopa po poti življenja in išče pot do miru.

ZAKLJUČEK
Skladatelj Anej Černe je s tem čudovitim glasbenim stvariteljstvom dosegel neverjeten odziv med poslušalci, ki so se na poseben način počutili globoko povezani. Tovrstno petje ni samo lepo, ampak tudi globoko sporočilno, vključno z eshatološkimi razsežnostmi.  

Pripravil in fotografiral: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je