IGRALKA VESNA JEVNIKAR JE PREJELA NAGRADO JULIJA

Konec decembra 2020 so NAGRADO JULIJA za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla Prešernovega gledališča Kranj v sezoni 2019/2020 podelili igralki Vesni Jevnikar. Jevnikarjeva je žirijo prepričala v kompleksni in igralsko zahtevni vlogi Helene Alving v predstavi Strahovi Henrika Ibsena in v režiji Igorja Vuka Torbice. Strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Mare Žvan je dobitnico nagrade soglasno izbrala na podlagi glasov občinstva, ki je po vsaki predstavi glasovalo za najboljšo igralsko stvaritev. 

Prešernovo gledališče  

NAGRADA JULIJA

Nagrado Julija, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika Franceta Prešerna, podeljujejo v Prešernovem gledališču Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom. Nagrado podeljujejo že od leta 2017 igralcu oziroma igralki ansambla Prešernovega gledališča, ki je v minuli sezoni s svojo igralsko stvaritvijo najbolj prepričal/a gledalce in strokovno žirijo.

VESNA JEVNIKAR

Vesna Jevnikar (1964) se je že kot otrok srečala z gledališčem in filmom. Nastopila je v takrat še amaterskem Prešernovem gledališču v predstavi Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice in v filmu Sreča na

Vesna Jevnikar

vrvici (1977). Kot piše na spletni strani Prešernovega gledališča Kranj, je članica njihovega igralskega ansambla od leta 1998. Vloge v filmih in na gledaliških odrih so ji prinesle številne nagrade, med drugim nagrado zlata paličica in Borštnikovo nagrado.

UTEMELJITEV ŽIRIJE

V obrazložitvi je žirija napisala: »Vesna Jevnikar je v kompleksni in igralsko zahtevni vlogi Helene Alving našla svojevrsten igralski izziv. Že Ibsen ji je dodelil osrednjo, vsaj dvojno vlogo: da pozna skrivnosti vseh vpletenih, zato obvladuje in vzdržuje zunanjo formo dejansko problematične družine in odnosov v njej, in da odigra kontradiktornost svoje osebnosti. Jevnikarjeva je suvereno in igralsko zrelo vzdrževala aristokratsko držo, ki jo narekuje status enega najmočnejših Ibsenovih ženskih likov. V trdi, na videz izpiljeni formi pa je dala čutiti razpoke, v katerih so zazevala globoka življenjska razočaranja, boleče in pretresljivo je razprla lik v njegovi občutljivosti, v sprijaznjenosti s svojo vlogo v poudarjeno patriarhalnem svetu, ki sta ga vsak po svoje predstavljala pastor in njen mož.«

»Najbolj pretresljiv pa je zadnji prizor žrtvovanja njenega bolnega in za življenje nezmožnega sina. Jevnikarjeva je uprizorila svoj notranji boj z minimalnimi igralskimi sredstvi, vendar notranje tako silovito, da ostaja eden od vrhuncev njenega igralskega ustvarjanja in hkrati eden izmed presežkov igralskih vlog kranjskega gledališča,« so še zapisali v obrazložitvi.

ZAKLJUČEK

Za nagrado sezone 2019/2020 so prišle v konkurenco igralske stvaritve v predstavah Rajzefiber Gorana Vojnovića, Strahovi Henrika Ibsena, Dr. Prešeren Nede R. Bric ter Večja od vsehRoka Vilčnika. Predstava Škofjeloški pasijon je bila zaradi pandemije prenesena v sezono 2020/21.

Fotografije so s spleta.

Vir: Večer, STA

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je