O novomeškem literarnem festivalu smo na spletni strani KDSŠ že poročali, tokrat smo pripravili zaključni prispevek. Tako je v petek, 30. avgusta 2019, v sklopu festivala Novo mesto short nagrado za najboljšo kratko prozno zbirko dobila Ljubljančanka, slovenska pisateljica Vesna Lemaić. S tem je bil letošnji festival, ki sta ga uspešno organizirala založba Goga in Društvo slovenskih literarnih kritikov, zaključen. Nagrada novo mesto je bila podeljena že tretjič, nagrajeni pisateljici pa jo je izročil novomeški župan Gregor Macedoni.

   

Vesna Lemaić piše v slovenskem jeziku že od leta 2008, ko je izšel njen knjižni prvenec Popularne zgodbe, dve leti kasneje pa je že napisala svoj prvi roman Odlagališče. Svoje zgodbe je objavljala v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in drugod. Njena dela so bila prevedena v hrvaščino, srbščino, slovaščino, madžarščino, litvanščino, nemščino in angleščino. Prejela je že številne nagrade, med drugim nagrado fabula (2010), zlato ptico (2009) ter nagrado Slovenskega knjižnega sejma (2009), Radia Slovenije (2008).

Vesna Lemaić je nagrado festivala Novo mesto short prejela za zbirko Dobrodošli, ki jo je leta 2018 izdala Cankarjeva založba v Ljubljani. Morda je Vesna Lemaić žirijo prepričala z aktualno vsebino zbirke –v zgodbah se avtorica sooča z migracijsko problematiko. Žirija je namreč v utemeljitvi med drugim zapisala: »Zbirka korenini globoko v sedanjosti, v kratkem stiku med angažmajem in brezupom. Kljub zavzemanju pripovedovalke pa slednja dogajanja ne idealizira, temveč do njega vzpostavi kritično razdaljo, podkrepljeno s podoživljanjem in empatijo, s katerima odraža tanko mejo med pokroviteljstvom in sočutjem. Močna točka zbirke je, da se ne odloči za eno ali drugo pot, temveč obstane vmes: z zavedanjem o storjenem, ki se ga ne da več spremeniti, a niti povsem sprejeti.«

(Viri: Delo, Večer, Dnevnik, fotografirala pa je Ema Koncilija)

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je