Po domala poldrugem letu premora je v nedeljo, 20. septembra 2020, zvečer vrhunski novomeški vokalni kvartet Quatuor vocum spet nastopil s samostojnim celovečernim koncertom pred zahtevno novomeško publiko. Tokrat so medse kot gostjo povabili nadarjeno in že uveljavljeno glasbenico, sopranistko in dirigentko Alenko Podpečan iz Velenja. Koncert je bil v novomeški stolnici v okviru Novomeškega sakralnega abonmaja, ki ga vsako leto pripravi stolna župnija Novo mesto.

Novomeška stolnica

Latinski izraz »quatuor vocum« v slovenskem jeziku pomeni »štirje glasovi«. V vokalni skupini s tem imenom so svoje moči in glasbeno znanje združili pevki in pevca, ki jim štiriglasno petje v tej občutljivi in zahtevni zasedbi dobesedno predstavlja izredno močan glasbeni izziv. Začetki delovanja kvarteta segajo v leto 2009, ko so se štirje glasbeniki, Erna Povh (sopran), Tadeja Dović (alt), Tomaž Koncilija (tenor) in Marijan Dović (bas), tedaj kot člani pevskega zbora Musica sacra prvič preizkusili ob madrigalih Jakoba Gallusa.

Vokalna skupina Quatuor vocum

Resneje zasedba deluje od leta 2018, ko je poleg nekaj manj pomembnih nastopov skupina februarja 2019 v novomeški frančiškanski cerkvi pripravila svoj prvi samostojni celovečerni koncert. V njenem repertoarju so dela Gallusa, Bacha in drugih klasičnih mojstrov, radi pa zapojejo tudi priredbe gospelov, jazzovskih standardov in slovenskih ljudskih pesmi.

Solistka Alenka Podpečan

Na nedeljskem koncertu so zapeli kar osemnajst (18) skladb; od Josquina des Preza (1450–1521) preko Gallusa, Bacha, Williamsa in Durufleja ter renesančnih glasbenikov pa vse do sodobnika Norvežana Oleja Gjeila. Nadarjene pevce so na koncu koncerta udeleženci nagradili z dolgim ploskanjem.

Pripravil in fotografiral: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je