V okviru Dni Sankt Peterburga v Sloveniji je bil 27. 7. 2018 v Cankarjevem domu gala koncert Operne zvezde iz Sankt Peterburga. Prisluhnili smo opernim arijam iz Jevgenija Onjegina, Ruslana in Ljudmile, Carmen, Romea in Julije, Rigoletta, La Boheme, Traviate in drugih.

Nastopili so znameniti solisti Mariinskega teatra: sopranistka Oksana Šilova, mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, baritonist Roman Burdenko ter tenorist Sergej Skorohodov, 40-članski koncertni operni zbor iz Sankt Peterburga, v spremljavi simfoničnega orkestra Mitteleuropa pod taktirko priznanega slovaškega dirigenta Petra Feranca, ki je pomemben pečat pustil tako v Mihajlovskem in Bolšoj teatru kot tudi drugih znamenitih svetovnih orkestrih.

Pri Ruski kapelici pod Vršičem pa je bila v soboto, 28. 7. 2018, spominska slovesnost ob 102-letnici izgradnje kapelice in 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Kapelica je lesena, v pravoslavnem slogu, ki so jo leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. Častni pokrovitelj slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je zbrane tudi nagovoril. Poudaril je, da je »mir najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov.«

Slovesnosti sta se med drugim udeležili tudi uradni delegaciji Ruske pravoslavne cerkve in mesta Sankt Peterburg. V kulturnem programu so nastopili Nuška Drašček in koncertni zbor solistov najboljših opernih hiš Sankt Peterburga, spominsko molitev je v imenu Ruske pravoslavne cerkve vodil namestnik predstojnika samostana Aleksandra Nevskega škof Kronštadtski Nazarij ob spremljavi ženskega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije. Vsakoletno srečanje predstavnikov Katoliške cerkve v Sloveniji in Ruske pravoslavne cerkve ima tudi pomemben ekumenski vidik, saj obe strani utrjujeta dobre odnose med Cerkvama.

Vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov je besede govornikov na slovesnosti označil za odraz čustev, ki nas družijo. Ruska kapelica je kraj, ki globoko gane vsakega Rusa, je povedal Noskov, tu začutijo povezavo med stoletji, med generacijami pred nami in generacijami, ki še pridejo. Ruska kapelica je preživela vse kataklizme v Evropi, ko so propadale države in nastajale nove, ko so se spreminjale meje držav, je dejal Noskov in dodal, da Ruska kapelica poziva k ohranjanju zgodovinskega spomina in obojestranskih vezi. Poudaril je še, da naukov iz zgodovine ne smemo ignorirati. Srečanja pri Ruski kapelici so v zadnjih letih ponudila priložnost za redne in produktivne, uradne in neuradne sestanke med predstavniki obeh strani, je še ocenil ruski minister.

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici je pod Vršič privabila večstoglavo množico obiskovalcev iz Slovenije in Rusije, med njimi številna ugledna imena.

Pripravila: Danica Rangus, Društvo Slovenija Rusija
Foto: Marko Klinc