Organizacija Združenih narodov (UNESCO) je leta 1999 današnji dan razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu. UNESCOV namen je zagotoviti  priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem.

Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Pesniki širijo brezčasna sporočila in so včasih vzvodi in priče pomembnim družbenim ter zgodovinskim spremembam, včasih pa nam njihovi verzi zgolj pomagajo pri iskanju duševnega miru in lastnega bistva. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj pristop do razumevanja poezije. Zato je poezija prostor, v katerem se srečujemo skozi različna besedišča, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje.

»Vse stvari imajo svojo skrivnost, poezija pa je skrivnost vseh stvari.«

                                                        García Lorca

Pesem je eden od lepših in boljših prikazov tega, kako nas lahko poezija notranje usmerja, da vedno znova premislimo ne samo to, kar govorimo, temveč tudi to, kako dojemamo sebe, druge, družbo, cel svet. Bistvo poezije je namreč tudi v tem, da ne odgovarja na vprašanja. Poezija zastavlja vprašanja, in to na način, ki ni konvencionalen, a je vsekakor občečloveški. Poezija ni nad ali pod, poezija je v človeku, v svetu. In svet, v katerem smo, je zdaj zelo drugačen.

Ne beri…
Ne beri teh pesmic, če nimaš res volje.
Glej raje kar v prazno, morda ti bo bolje.
Ne bodi, kar nisi, ne rabiš te slave,
brez želje se verzov ne uči iz glave.
Ni vredno sploh truda, če kdo te priganja.
Pozdravlja te pesnik, ki ljubi in sanja.

Feri Lainšček

Želim vam, da lepo doživite letošnji svetovni dan poezije, ki je hkrati tudi  prvi dan pomladi. Izkoristite ta čas najrazličnejših omejitev – zaradi korone,ko se trudimo, da bi ostali zdravi – tudi za poezijo. Vabim vas, da preberete pesem, dve ali tri.

Zagotovo bo v počastitev svetovnega dne poezije na voljo tudi kar nekaj spletnih dogodkov. Eden od njih bo v nedeljo, 21. marca, ob 18. uri na Youtube kanalu Mladinske knjige. Pesnica in igralka Saša Pavček bo brala pesmi iz svoje nove pesniške zbirke Zastali čas. Verjamem, da bo praznični dan ob vrhunski interpretaciji Sašinih globoko doživetih, iskrenih pesmi še lepši, prijaznejši in mirnejši. S spoštovanjem in vse dobro!

Fotografije so s spleta.

Vir: Delo, Dnevnik in Večer

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je