Od 12. do 17. avgusta 2019 je v Novem mestu že dvajsetič potekal festival Jazzinty. Novomeščan Jure Dolinar, sicer vodja produkcije, je ob 20-letnem jubileju delovanja Novomeškega festivala JAZZINTY povedal, da je na dosežene rezultate izredno ponosen. Na delavnicah se je do sedaj učilo več kot tisoč ljubiteljev tovrstne glasbe, ki jih je poučevalo več kot 60 mentorjev. Hkrati je bilo v okviru festivalskega programa, jazzovskega cikla in jazzovskega abonmaja okoli 300 koncertov.

  

Jure Dolinar je v intervjuju za časnik Delo še povedal, da je v 20 letih zaznal velike kakovostne razlike med sodelujočimi mladimi, saj številni mladostniki že resno igrajo kakovosten jazz. Zgodovinski razvoj Jazzintyja je zelo zanimiv. Izhodiščno idejo je pred dvema desetletjema predstavil in razvijal član KDSŠ in Novomeščan, violinist in čelist dr.Marijan Dović, ki je s sodelavcem Markom Zajcem hitro ustvaril sceno, ki je še kako obogatila lokalno kulturno okolje in zadovoljila potrebe po razkazovanju, znanju in razvoju tovrstne glasbe. Tako je festival Jazzinty hitro in opazno zaznamoval domačo glasbeno sceno. Jazzinty ni bil samo festival, ampak predvsem inkubator glasbene ustvarjalnosti z dolgoletno prepoznavnostjo. Vodja produkcije Jure Dolinar je v nadaljevanju povedal, da so se ključni kakovostni premiki zgodili leta 2004 in 2005, ko so v Novo mesto prišli »velikani« svetovnega jazza, kot so bili Jerry Bergonzi, Barry Harris, Bill Evans in drugi. Zadnji dve leti pa je program soustvarjal mladi umetniški vodja Domen Bohte.

  

Delavnica poteka domala ves dan na Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se jazzovski navdušenci seznanjajo z osnovami improvizacije, skupinske igre, kompozicije, jazzovske teorije in drugo. Kot novost se letos ustaljenemu kurikulumu mednarodne delavnice kot voditeljica pridružuje tudi novomeška jazzovska vokalistka Ana Čop. Na sklepnem koncertu, ki je bil v novi preobleki, se je predstavilo kar deset zasedb z lastnimi kompozicijami in skladbami.

  

(Vir: Delo, fotografije pa so s spleta)

Zbral in uredil: Franci Koncilija

Kategorije: Zgodilo se je